Bild
Nästa artikel
I två tredjedelar av mörkerolyckorna sa bilisterna att de inte såg cyklisterna innan krocken.
I två tredjedelar av mörkerolyckorna sa bilisterna att de inte såg cyklisterna innan krocken.

Cyklisterna lever farligt efter solnedgången

NYHETER

I var fjärde mörkerolycka mellan cyklist och bilist saknades reflexer och lampor på cykeln.

Vintercyklandet ökar och alltfler väljer att fortsätta trampa när snö och kyla kommer. Men de senaste åren har också antalet olyckor i mörkret med cyklister inblandade ökat. Försäkringsbolaget If har tittat närmare på nära 1300 olyckor mellan cyklist och personbil mellan 2005 och 2014.

Mer än var tionde olycka mellan cyklist och bilist sker när solen gått ner. Av de olyckor som inträffade vid denna tid saknade en fjärdedel av cyklisterna lampa eller reflex. Bilförarna uppgav i två tredjedelar av fallen att de inte såg personen på cykel innan kollisionen. 

– Även om en bil har starka strålkastare är det inte säkert att föraren ser en cyklist som svänger ut på vägbanan eller är på väg över den, säger Irene Isaksson Hellman, trafikforskare på If.

En person som bär reflex är synlig på 125 meters håll i strålkastarljuset. Därmed har en bilist som kör i 50 kilometer i timmen nio sekunder på sig att väja. Saknas reflex förkortas reaktionstiden avsevärt till mindre än två sekunder.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.