Nästa artikel
Dags att skotta taket
Nyheter

Dags att skotta taket

Publicerad 12 december 2012
Se till att skotta hustaket i tid. Försäkringsbolaget If ger tips på hur du skottar säkert.

I många delar av landet har det varit intensiva snöfall. Visst ser det idylliskt ut med det vita landskapet men för ett par år sedan rasade många tak under tunga snömassor. En meter snö på ett vanligt hus motsvarar vikten av 12 stycken personbilar, varnar försäkringsbolaget If.

Hör du knarrande och smällar från konstruktion, eller känner att fönster och dörrar är svårare att få upp är det är hög tid att reagera, säger Mats Larsson, expert på byggskador på If.

Villaägare har inte något krav på sig att skotta bort snön från taken för att få ersättning från försäkringen. Villaförsäkringen gäller om taket till bostaden bryter samman på grund av snötryck, under förutsättning att huset är byggt enligt byggnormen. Däremot täcker försäkringen inte balkongtak, lekstugor och liknande.

För bostadsrättsföreningar gäller andra regler än för villor.
—Bor man i bostadsrätt har föreningen krav på sig att skotta taken, annars får man ingen ersättning om taket skulle braka av snötrycket. Dessutom kan föreningen bli skadeståndsskyldig om någon skulle skadas, säger Mats Larsson.
Föreningen kan bli skadeståndsskyldig både om någon skadas av kollapsande tak eller av snö eller is som faller från taken.
Man kan räkna med att ett vanligt villatak, oavsett om det är nytt eller gammalt, klarar minst 150 kg snö per kvadratmeter, vilket motsvarar en halv meter med gammal snö, men bara 0,4 meter blötsnö. För tak som tål 350 kg per kvadratmeter, minskar den kritiska motstå gränsen från 1,2 meter till 0,9 meter när snön blir blöt.
Det är viktigt att få bort snön innan det närmar sig dessa kritiska belastningar, säger Mats Larsson.

Men förutom taket, bör du ta hand om dig själv.
— De flesta människor är inte vana vid att vara på taket, så det finns ingen anledning att chansa. Bind fast dig vid skorstenen när du ska upp och skotta. Det finns också företag som kan hjälpa till med detta, och snöröjning ger rätt till RUT-avdrag, säger Mats Larsson.

 

Så skottar du taket säkert:

1. Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Det kan hända att intilliggande tak och väggstrukturer inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.

2. Undvika att skapa rännor i snölagret i vinkel mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder snö sätts i rörelse samtidigt.

3. Undvik att stora mängder snö är i rörelse samtidigt.

4. Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last.

5. Ta inte bort all snön, det är lätt att skada papp, plåt och tegel. Lämna lite snö på taket (10 till 20 cm).

6. Om du inte kan eller vill skotta taket själv, anlita en snöröjningsfirma med f-skattsedel. Då har du rätt till RUT-avdrag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.