Nästa artikel
Dags att vinterrusta bilen
Nyheter

Dags att vinterrusta bilen

Publicerad 28 november 2012 (uppdaterad 28 november 2012)
Nu är det dags att hälla glykol i kylaren och lägga en extrafilt i bilen. Enligt lag ska dessutom vinterdäcken vara på senast 1 december. En undersökning från If visar att var femte bilist väntar in i det längsta med att byta däcken.

Försäkringsbolaget If har frågat 2 963 bilägare om tidpunkt för däckbyte. Var femte, 21 procent, svarar att de byter till vinterdäck först när lagen kräver det - 1 december. 45 procent uppger att de byter vid första halkan. Det innebär att 100 000-tals bilar åkt runt med sommardäck i novemberhalkan.

- Folk är ovana vid halka när den slår till. Vintern har kommit lite senare i år och troligen har många väntat med att byta till vinterdäck och vinterrusta bilen. Risken är att när snön ligger på gatorna är många oförberedda, säger Dan Falconer, motorexpert vid försäkringsbolaget If.

Enligt lag ska vinterdäcken vara på senast 1 december om det är vinterväglag. Varje år får If in mängder av olyckor i samband med första halkan. Ofta har de bilarna sommardäck.

- Det är bekymmersamt att många uppfattar 1 december som lämpligt datum för däckbyte. Naturligtvis är det väder och väglag som bör avgöra tidpunkten när det är dags för vinterdäcken. Den som fortfarande har sommardäck när novemberhalkan slår till utsätter både sig själv och andra för onödiga risker, säger Dan Falconer.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.