Nästa artikel
Dåligt beteende i trafiken smittas
Nyheter

Dåligt beteende i trafiken smittas

Publicerad 15 december 2015 (uppdaterad 15 december 2015)
Möter du en förare med aggressiv körstil är det troligt att du kommer agera på samma sätt själv.
I en undersökning från Goodyear och London School of Economics and Political Science kan man utläsa att om en bilförare beter sig aggressivt i trafiken så påverkas andra till att agera på liknande sätt.

Studien omfattar nästan 9000 förare från 15 europeiska länder, bland annat Sverige.
87 procent av bilförarna som har medverkat i undersökning är överens om att ifall en annan person kör hänsynsfullt i trafiken så kan det få dem att i sin tur vara hänsynsfulla gentemot andra bilförare under resan.
55 procent erkände att om de blev irriterade eller provocerade på vägen av en förare, kunde de vara mer benägna att ta ut det på en annan bilförare senare.

Vad stör sig folk på?
En majoritet av de tillfrågade bilförarna anser att tackgester är viktiga. Vid uteblivna tackgester medgav bilförarna att det kunde leda till att de själva blev mer offensiva vid nästa interaktion i trafiken. Färre än 10 procent påstod att sådana gester inte spelade någon roll.
Andra beteenden som gjorde förare upprörda var när medtrafikanter struntar i att använda blinkers vid filbyte på motorvägen eller när folk kör taktiskt för att undvika köer i rusningstrafik. De flesta erkände dock att de gör samma sak själv, oftast oavsiktligt, vilket kan anses som en negativ dominoeffekt.

Diskutera nedan: Anser du att du påverkas av andras körbeteende i trafiken?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.