Bild
Nästa artikel
Datorsimulering gav kvinna rätt i olycka

Datorsimulering gav kvinna rätt i olycka

NYHETER

Polisen fick inte fram tillräckligt med bevis för att fälla en man som orsakade en trafikolycka. Kvinnan, som fick svåra skador, lämnade inte företräde för en bil på en huvudled men nöjde sig inte med en nedlagd utredning.

Sveriges Radio P4 Kalmar var först att rapportera om den principiellt intressanta olyckan i april 2018 som även TT skrivit om där en kvinna körde ut på en huvudled men kolliderade med en yngre man som uppenbart körde i för hög hastighet. Men varken polisen på plats eller en expert kunde avgöra hur fort föraren körde även om de kunde konstatera att mannen kört alldeles för fort.

Ärendet lades därför ner kort efter olyckan i brist på bevis men kvinnan nöjde sig inte med detta utan beställde på eget initiativ en datorsimulering som visade på att mannen måste ha kört i mellan 120 och 140 kilometer i timmen. Hastighetsgränsen på olycksplatsen är 60 kilometer i timmen och kvinnan hävdade att mannens hastighetsöverrädelse var orsaken till olyckan. 

– Jag hoppas att det blir mer användbart i Sverige, för det är ett enormt lidande för trafikoffer, säger kvinnan som tidigare anklagades för att ha låtit bli att iaktta väjningsplikt till P4 Kalmar.

När Kalmar tingsrätt trots allt tog upp fallet efter det hon presenterat datorsimuleringen friar de kvinnan från ansvar för trafikolyckan.

Mannen dömdes till dagsböter för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Därutöver ska han betala skadestånd till kvinnan samt kostnaden för datorsimuleringen.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.