Bild
Nästa artikel
Din telefon ska avslöja när du är onykter

Din telefon ska avslöja när du är onykter

NYHETER

Att minska antalet onyktra förare är en prioriterad uppgift i många länder och kanske kan modern teknik avslöja en onykter förare i tid visar en ny studie som studerat gångmönster. Forskare ser det som ett steg mot att kunna förhindra rattonykterhet.

Kommer din mobiltelefon att avslöja dig om du är onykter? Det är inte omöjligt eftersom moderna mobiltelefoner är sprängfyllda med sensorer för att känna av rörelse, exempelvis accelerometer och gyroskop. Tanken i en ny stydie gjord av forskare vid University of Pittsburgh är att detta skulle kunna användas för att avslöja och varna förare som kör bil onyktra.

Sensorerna i mobiltelefonerna kan med 90 procents träffsäkerhet avslöja om någon passerat gränsen för rattonykterhet, och det räcker med att personen går tio steg med telefonen.

Eftersom många nya mobiltelefoner numera känner av när de befinner sig i en bil och då kan aktivera ett särskilt billäge som tystar notiser kan föraren även få en varning om han eller hon är på väg att köra iväg onykter.

– Vi har kraftfulla sensorer som vi bär med oss vart vi än går. Vi behöver lära oss använda dem för att bättre gynna folkhälsan, säger forskaren Brian Suffoletto till BBC.

I studien ingick 22 deltagare i åldrarna 21–43 år. De fick dricka en vodkadrink varje timme tills blodet innehöll 80 milligram alkohol per 100 milliliter.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.