Bild
Nästa artikel
Dyr besiktning men nöjda bilägare

Dyr besiktning men nöjda bilägare

NYHETER

De som besiktigar sina fordon är överlag väldigt nöjda med samtliga delar, från bokning till själva besiktningen. Störst missnöje gäller priset där många tycker att det är för dyrt.

Våren 2010 genomförde Transportstyrelsen en konsumentundersökning för att ta reda på hur fordonsägarna upplevde besiktningsverksamheten, som då drevs som ett statligt monopol. Undersökningen genomfördes för att över tid kunna mäta kundnöjdheten på den omreglerade fordonsbesiktningsmarknaden. Transportstyrelsen har nu genomfört en ny undersökning och jämfört resultaten med mätningen från 2010. 

– Överlag visar undersökningen att kunderna på besiktningsmarknaden tycks vara lika nöjda med en avreglerad besiktningsmarknad år 2017 som en reglerad marknad 2010. Men det finns ett antal frågor som sticker ut inom olika delar när man jämför 2017 med 2010, säger Peter Holmlund, utredare på Transportstyrelsen.

Bland de förändringar som syns i kundernas nöjdhet mellan 2010 och 2017 kan följande konstateras: 

  • Fler tycker att besiktningen är för dyr. 
  • Väntetiden på besiktningsstationen har generellt ökat. Fler fick vänta längre på sin tid. 
  • Fler väljer själva tid för besiktning och bokar det via nätet. 
  • Betydligt färre är nöjda idag med personalens förmåga att förklara vad som var anledningen till att deras fordon inte blev godkänt vid besiktningen. 

Totalt sett är 87 procent av de tillfrågade mycket nöjda med fordonsbesiktningen. Motsvarande siffra var 93 procent 2010. 

Läs hela kundmätningen här: Rapport om kundmätning av fordonsbesiktningsmarknaden.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.