Bild
Nästa artikel
Dyrare än någonsin att tanka bensin

Dyrare än någonsin att tanka bensin

NYHETER

Literpriset har gått upp drygt 2 kronor sedan årsskiftet och ligger nu på rekordhöga 16,69 kronor.

Den 24 april höjde drivmedelsföretagen riktpriserna. En liter bensin kostar nu 16,69 kronor.

– Det är all time high. Sist vi var i närheten var i augusti 2018, när en liter bensin kostade 16,56 kronor, säger Ulf Svahn på drivmedelföretagens branschorganisation SPBI.

Den nyligen gjorda prisjusteringen resulterade också i att dieseln är uppe i 16,44 kronor per liter och etanolen kostar 11,95 kronor på bemannade stationer. Detta enligt PreemOKQ8, och Circle K. Priser vid automatstationer är drygt 15 öre lägre per liter. Ren HVO, eller HVO100 kostar enligt OKQ8 17,41 kronor per liter på macken. 

Bensinpriset har ökat med mer än 2 kronor per liter sedan årsskiftet – enligt OKQ8:s uppgifter kostade en liter bensin 14,65 kronor i januari vid en bemannad station. Enligt Ulf Svahn finns tre parametrar som styr priserna: råoljepriset, världsmarknadspriset och dollarpriset.

– Svenska kronan just nu svag och dollarn är en bra bit över 9 kronor. Och man måste köpa dollar för att kunna köpa råolja, då fatpriset anges i dollar, säger han. 

Kan priset öka ytterligare till sommaren och semestern?

– Ja, vi är på väg in i ”driving season”, alltså då när hela västvärlden använder mer bensin. Så det finns en risk att priset kan fortsätta lite uppåt på grund av säsongseffekten.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.