Bild
Nästa artikel
E6 genom Gudbrandsdalen får pris för sin skönhet

E6 genom Gudbrandsdalen får pris för sin skönhet

NYHETER

Sedan 30 år delar Statens vegvesen i Norge ut ett pris för deras vackraste väg och i år gick det delade priset till E6 mellan Frya och Sjoa i Gudbrandsdalen.

Den prisbelönade nybyggda vägsträckan i Gudbrandsdalen är 33 kilometer lång och man har lagt stor vikt vid att anpassa vägens sträckning till det vackra landskapet. Vägen är byggd med dubbla körfält i vardera riktningen och har separerande mitträcke.

Vägsträckningen är en förebild nä det gäller att bygga en stor väg i ett krävande landskap, skriver juryn fritt översatt i pressmeddelandet om det som officiellt heter "Vegdirektørens pris for vakre veger".

Första gången som priset delades ut, för 30 år sedan, gick priset till den då nya Strynefjellsvegen.

Vi skrev i inledningen att årets pris var delat och den andra vinnaren är huvudgatan i Tvedestrand som förstås förtjänar att nämnas men inte är avsedd för färd vare sig med husbil eller husvagn. Där har gammal gatsten använts men med modern slät stenläggning i mitten för att behålla karaktären i stadsmiljön.

– Vakre vegers pris henger høyt og har solid status i bransjen, säger juryordförande Ola Bettum från Norske landskapsarkitekters förening NLA som fortsätter, Vi legger spesielt vekt på helheten i prosjektene. Gode anlegg handler om gode løsninger i alle ledd, både planlegging, bygging og i et drift- og bruksperspektiv.

Ytterligare information finns på www.vegvesen.no/vakrevegerspris2018

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.