Nästa artikel
Ekstakusten på Gotland kan få tillåtna p-platser
NYHETER

Ekstakusten på Gotland kan få tillåtna p-platser

Publicerad 7 augusti 2017 (uppdaterad 3 november 2019)
Nuvarande regler föreskriver att husbilar och husvagnar inte får stå över nattten på p-platserna i naturreservatet Ekstakusten. Det vill länstyrelsen ändra på skriver SR.

Natursköna Ekstakusten på Gotland är populärt bland såväl husbilister som husvagnsägare. Eftersom det inte är tillåtet att parkera över natten har resultatet blivit att många kör ut i naturen, måhända precis bredvid vägen men marken har bara ett tunt lager mylla och detta förstörs lätt. För att råda bot på denna "vildcamping" föreslås nu att de befintliga parkeringsplatserna ska vara "dygnet-runt-öppna". De nuvarande reglerna upprättades 1967 och ändrades senast 1995.

– Vi vill lösa ett par problem vi haft här i reservatet. Det är dels täktverksamheten och sen parkeringen av husvagnar och husbilar runt omkring i terrängen och nere på stranden, säger Sebastian Bolander som är naturvårdshandläggare och arbetar med att skriva om reglerna till SR. Vi har varit nere flera vändor och pratat med fordonsägare och bett dem att flytta bilarna. På senare år har det blivit fler såna fordon, så det bli bra om de får parkera på de platser som finns, fortsätter han.

Här hittar du SR:s inslag

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.