Bild
Nästa artikel
En halv miljon bilars belysning har brister

En halv miljon bilars belysning har brister

NYHETER

Ska du ut i jultrafiken ska du inte missa att kolla din belysning. Enligt bilprovningen har var fjärde bil brister och en del förare är inte medvetna om att belysningen bak är släckt. Dessutom har var sjätte bilist en trafikfarlig syn.

Under julhelgen beräknas det finnas runt två miljoner bilister på vägarna i Sverige vilket gör helgen till årets mest intensiva och olycksdrabbade. Det är även den period då det är som mörkast. Synbesiktningen 2018 visade att 7 av 10 bilister upplever att de ser sämre när de kör i mörker, vilket innebär att 1,4 miljoner bilister i jultrafiken upplever en sämre synskärpa. Dessutom visar statistik från Bilprovningen att var fjärde bil har felaktig belysning vilket gör det ännu svårare att se och synas.

Statistiken från Bilprovningens kontrollbesiktningar visar att mer än var fjärde bil, 27 procent, har brister i belysningen och därmed kan försämra sikten för sig själv eller för sina medtrafikanter. Det innebär att 540 000 förare i jultrafiken har bilar med felaktig belysning och därmed utgör en trafiksäkerhetsrisk.

– Många saker kan man kontrollera själv och åtgärda innan man åker iväg med bilen. Det är särskilt viktigt med en fungerande och rätt inställd belysning för att se och synas nu när det är så mörkt, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning och bilar.

Många av de bilar vars belysning tänds automatiskt följer strikt den lagstiftning som finns och det innebär att bara belysningen i fram är tänd. Många är därför inte medvetna om att baklamporna inte lyser, något som kan ge böter men framför allt gör bilen mer svårupptäckt i mörker, snöslask och andra svårare siktförhållanden. För att bakbelysningen ska lysa krävs i vissa fall att belysningen slås på manuellt, kolla hur det fungerar på din bil.


Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare som är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, visar år efter år att var sjätte bilist har en trafikfarlig syn. I år tillfrågades bilisterna också om hur de upplever att köra i mörker och 69 procent svarade att de ser sämre.

– Siffrorna från Synbesiktningen är alarmerande, särskilt inför den stundande julhelgen, som är Sveriges mest trafikintensiva. Bilister är stressade och dessutom är det den mörkaste tiden på året. Det är ogynnsamma förhållanden som gör det extra viktigt att vara uppmärksam i trafiken. Som optiker vill jag därför råda alla som kör bil ska vara noga med att kontrollera sin syn. Det kan vara ett av de enklaste sätten att undvika en trafikolycka, säger Awet Tesfamariam, chef för kliniska frågor på Synoptik.

– Felaktig belysning, trafikfarlig syn och att många upplever att de ser sämre i mörker innebär en allvarlig trafikfara. Att testa sin syn regelbundet borde vara lika självklart som att själv kontrollera och besikta bilen, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Se filmen som visar hur det är att köra med trafikfarlig syn.

  • 69 procent upplever att de ser lite eller mycket sämre när de kör i mörker.
  • 47 procent av bilister under 30 år upplever att de ser lite eller mycket sämre när de kör i mörker, jämfört med 74 procent av bilister över 50 år.
  • 93 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (95 % män, 91 % kvinnor).
  • 17 procent har en trafikfarlig synskärpa.
  • 10 procent har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav.
  • 90 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.