Bild
Nästa artikel
En miljon bilister ser för dåligt

En miljon bilister ser för dåligt

NYHETER

Den 17 oktober bjuder Synoptik och Bilprovningen in till den elfte omgången av den årliga Synbesiktningen. Resultaten av de tio föregående visar på skrämmande resultat. Har du koll på din synskärpa?

Synbesiktningen den 17 oktober klockan 09:00-16:00 är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen där de som besiktigar sin bil på 38 av Bilprovningens stationer runt om i Sverige samtidigt erbjuds en gratis synundersökning. Det innebär att över 3 000 bilister får en smidig möjlighet att testa sin syn samtidigt som fordonet besiktigas på Bilprovningen. Därutöver erbjuder Synoptiks butiker den 17-20 oktober en gratis test för att kolla om man har trafiksäker syn. 

Resultatet i år förväntas, liksom resultaten från de hittills totalt cirka 24 000 utförda syntesterna, vara alarmerande. I fjol visade synbesiktningen att en miljon svenska bilförare har trafikfarlig syn och att nio av tio vill se ett lagkrav om synkontroller vid körkortsförnyelsen vart tionde år. Antalet bilister med dålig syn baseras på att det i juni 2019 enligt Transportstyrelsen fanns 6 513 397 personer har B-körkort i Sverige.

Under de tio år som synbesiktningen har funnits har det visat sig att var sjätte bilist, vilket motsvarar cirka en miljon bilister i Sverige, har en så pass dålig syn att de börjar se oskarpt redan på två meters avstånd och därför utgör en direkt trafikfara. Var tionde bilist, cirka 650 000 bilister, ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort med den syn de har idag. Hur stor del av olyckorna som beror på för dålig synskärpa undersöks inte men Sverige är ett av få länder som inte kräver syntest vid förnyelse av körkort, många länder kräver hälsokontroll på motsvarande sätt som krävs vid högre förarbehörigheter i Sverige. 

För mer information information om resultaten kan du besöka www.synoptik.se/synbesiktningen

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.