Bild
Nästa artikel
Betala dubbel parkering med husvagn?

Betala dubbel parkering med husvagn?

Expertfrågan

Om jag står med min husvagn på en parkering och den tar upp två rutor, ska jag betala dubbel avgift? Husbil & Husvagn svarar.

Om jag parkerar min bil med husvagn på två rutor, ska jag då betala för två fordon, eller räknas mitt ekipage som ett?

Danne, Gävle

Svar: Frågan är inte lätt att ge ett entydigt svar på, helt enkelt för att lagstiftningen inte täcker just den här situationen.

Bo Göingberg på Vägverket (dessutom själv husvagnsåkare sedan mitten av 70-talet) menar att det i de flesta kommuner torde vara praxis att det räcker med en avgift. Han påpekade samtidigt vikten av att alla fordonens hjul befinner sig inom de vita markeringarna.

Vidare gjorde han jämförelsen med en lång husbil, där det bakre överhänget kan vara så stort att det upptar halva den bakomvarande P-rutan. I detta fall är det helt klart att det räcker med en avgift, under förutsättning att alla hjulen befinner sig inom rutan.

På privat mark råder helt andra förhållanden. Där är det upp till markägaren att bestämma vilka regler som gäller. Den som till exempel besöker Kolmårdens djurpark med sitt husvagns-ekipage blir hänvisad till ett separat område på parkeringen, och tydliga skyltar talar om att två biljetter krävs.

Mitt råd är att du, om du är tveksam, ringer det felanmälningsnummer som står på P-automaten och frågar om vad som gäller på just den P-platsen.
Lars Erik Paulsson

Den här frågan och svaret var med i Husbil & Husvagn nummer 1. 2008.

Vill du ställa en expertfråga? Klicka här!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.