Bild
Nästa artikel
Extra kontroller på vägarna med början idag

Extra kontroller på vägarna med början idag

NYHETER

Varje år genomför polisen speciella trafikveckor, för att bidra till att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Vecka 11 är en trafikvecka, med fokus på alkohol och droger.

Att alkohol och bilkörning inte hör ihop är en självklarhet för de flesta. Ändå är var 500:e bilist har alkoholpåverkad kontaterar Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Därmed mångfaldigas risken för en dödsolycka både för dem och för andra trafikanter.

År 2018 omkom 325 personer i vägtrafikmiljön, enligt preliminära siffror, och av dessa var det många som var påverkade av alkohol eller droger.

– 325 omkomna personer är 325 för många, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid Polismyndigheten angående 2018 års ökade antal omkomna som dock ändå inte till fullo kan förklaras med just rattfylleri. Men varje liv som kan sparas är viktigt och ett antal beror förstås på förare som inte kan skilja på fest och bilkörning.

Khabat Amin är statistiker på Transportstyrelsen. Han säger att var femte förare av motorfordon som dött i trafiken under de senaste tio åren var påverkad av alkohol.

– Enligt vår statistik är rattfylleri vanligast bland män i åldern 18-44 år och särskilt bland mopedister, tillägger han.

Under den här veckan genomför polisen därför en satsning på att göra nykterhetskontroller. Dessa genomförs med hjälp av utandningsprov när det gäller alkohol. Misstänkta drograttfyllerister tas in för urin- och blodprov.

– Men ansvaret ligger på oss alla som medborgare, anhöriga eller vänner, menar Ursula Edström. Vägra åka med en onykter förare, säg ifrån och hindra andra från att köra påverkade!

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.