Bild
Nästa artikel
Idag är de flesta färdskrivare digitala men principen är densamma, körtiderna registreras.
Idag är de flesta färdskrivare digitala men principen är densamma, körtiderna registreras.

Färdskrivare krav för tung husbil

NYHETER

En fråga som inte diskuterats i någon större utsträckning är att det är krav på färdskrivare för husbilar. Beroende på användning gäller kravet redan för husbilar med en totalvikt över 3,5 ton.

Det är inte bara lastbilar som ska ha färdskrivare, det gäller alla fordon över 7,5 ton. Är det ett fordon som används kommersiellt gäller det om fordonet har en totalvikt över 3,5 ton. Om fordonet är privatägt finns dessutom en åldersgräns på 30 år då kravet på färdskrivare på ett fordon upphör.

Så lyder lagen och att en husbil är registrerad som personbil klass 2 och används för privat bruk ändrar inte detta säger Transportstyrelsens representant Hans Cassepierre.

Transportstyrelsen skriver vidare i sitt svar till oss att det inte är tillåtet att använda manuell körjournal.

För varje förare krävs ett personligt förarkort som fås via ansökan hos Transportstyrelsen utan andra krav än giltigt körkort. Kostnaden för detta är 250 kronor. Om föraren redan har ett personligt förarkort och kör yrkesmässigt ska de sammanlagda körtiderna räknas. Reglerna för kör- och vilotider ska följas.

Färdskrivaren ska monteras av en för färdskrivare av Transportstyrelsen auktoriserad verkstad.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Medaljongen
2017-01-10 15:35

Blir det verklighet med färdskrivare då är det färdigåkt för min del,jobbade som chaufför under många år och sen det infördes digitala skrivare i bilarna var friheten slut. Innan då åt man när man var hungrig och sov när man blev trött. Fick ta dygnsvila i hytten 2-3 mil från hemmet. Kämpa emot.....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.