Bild
Nästa artikel
Färre omkommer i trafiken

Färre omkommer i trafiken

Nyheter

Det omkom 296 personer i Sveriges vägtrafik under 2012, vilket är den näst lägsta siffran sedan 40-talet. Samtidigt ökar bilbältesanvändningen som nådde den högsta nivån hittills.

 

Färre personer omkommer i trafiken, enligt preliminära uppgifter från Transportstyrelsen. Under 2012 omkom 296 personer på väg vilket är den näst lägsta siffran sedan andra världskriget. År 2010 omkom 266 personer och 2011 omkom 319 personer. 

– Sveriges arbete inom vägtrafiksäkerhet har varit oerhört framgångsrikt och är idag ett föredöme för andra länder. Även om det är fler som omkommit i vägtrafiken i år jämfört med 2010 är den långsiktiga trenden att dödsolyckorna minskar. Det är ett långt och systematiskt arbete av många aktörer som leder framåt, säger Staffan Widlert, generaldirektör på Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen menar att en bidragande faktor till den förbättrade trafiksäkerheten är sänkta hastigheter, kommunernas arbete med att förbättra trafikmiljön i tätorterna samt positiv utveckling av fordonssäkerheten.
Aldrig sedan mätningarna inleddes har bilbältesanvändningen varit så bra. Bland personbilsförare använde 98 procent bälte, jämfört med 97 procent året innan, enligt Statens väg-och transportforskningsinstitut, VTI.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
SussAndersson
2013-01-14 16:34

Skönt att det går åt rätt håll.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.