Bild
Nästa artikel
Ingen blir glad av att stå i kö, men i Sverige tar vi saken med ro.
Ingen blir glad av att stå i kö, men i Sverige tar vi saken med ro.

Finnarna mest stressade av köer

NYHETER

En undersökning av trafikattityder i Norden visar att det finns klara skillnader i vad som stressar förarna i de olika länderna.

Undersökningen är beställd av parkeringsbolaget Easypark och drygt tusen personer per land i Sverige, Norge, Finland och Danmark har blivit tillfrågade om beteenden och kunskaper i trafik. 

I vissa frågor är de flesta överens, till exempel så är fotgängare det trafikslag vi retar oss minst på, ungefär var  tionde tillfrågad bilist retar sig på fotgängarna. Attityden till cyklister, eller kanske hos cyklister, skiljer sig desto mer; var tredje norrman och var fjärde svensk stör sig på cyklisterna när de kör bil men bara 15 procent av finnarna tycker att cyklarna är ett problem.

I Finland är stressen av att sitta i kö däremot mer tryckande, 43 procent uppgav i undersökningen att köer går dem på nerverna. I Norge och Danmark svarar knappt 40 procent samma sak. Svenskarna tar det något lugnare i köerna, ungefär var fjärde svensk såg köer som ett stressmoment.

– Trafikstockningar orsakar inte glädje någonstans. I samtliga fyra länder är bilisterna överens om att trafikstockningar tar upp för mycket tid i deras liv. Men det är intressant att svenskarna har en så pass avslappnad attityd till skillnad från finnarna, säger Anders Bäck, vd för EasyPark Sverige.

Eftersom undersökningen beställdes av ett parkeringsbolag ställdes förstås också frågor om parkering. Det visade att knappt var tredje svensk och finne vill se fler parkeringsplatser. I Norge och Danmark är det värre ställt med parkeringsplatser, hälften av förarna tycker att det finns för lite platser. I Sverige och Norge är det nästan dubbelt så vanligt att betala för sin parkering med mobila tjänster än i Danmark och Finland, ungefär 20 procent av svenskarna och norrmännen betalar med en app mot runt tio procent i Finland och Danmark.


– Mobila betalningar ökar snabbt både ute i Europa och i Sverige. Vi ser dessutom att kommunerna skyndar på digitaliseringen av parkeringslandskapet nu, framförallt pådrivet av att vi fått nya mynt som gör det dyrt att bygga om parkeringsautomaterna, säger Anders Bäck.

Kunskapen om parkeringsregler tycks också ha klara brister, värst är det i Danmark där 44 procent uppgav att de var osäkra på reglerna. Bäst är läget i Finland men inte heller där är det särskilt övertygande, ungefär 25 procent av finnarna säger sig inte ha koll på reglerna.

Artikeln ursprunggligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.