Bild
Nästa artikel
Fler ovanliga viltolyckor

Fler ovanliga viltolyckor

Nyheter

De flesta viltolyckor i Sverige sker med rådjur, älg eller viltsvin. Men olyckor inträffar även med mer ovanliga djur som örn, utter och varg. Antalet krockar med örn och varg ökar kraftigt menar försäkringsbolaget IF.

 

Vi är vana att höra talas om vildsvin, rådjur och älgar i samband med viltolyckor. Men det finns en hel del andra djur som tyvärr också kommer med i olycksstatistiken. Som till exempel örn, utter, björn, lodjur och varg. Nu ser Nationella Viltolycksrådet en ökning av kollisioner med dessa ovanliga djur. Antalet vargkrockar har ökat från bara några få per år till 20 stycken förra året. Olyckorna med örn har också ökat, från 6 till 23 de senaste fem åren. Olyckorna följer stammarnas utveckling som tenderar att öka. Totalt inträffade 47 000 viltolyckor i Sverige förra året enligt Nationella Viltolycksrådet.

– Som bilförare måste man vara medveten om risken för vilt ute på vägarna. Framförallt i gryning och skymning när de flesta djuren rör på sig. Att köra på en varg eller lodjur, eller kollidera med en björn eller örn är ovanligt, men det händer allt oftare. Man behöver ha örnkoll ute på vägen, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Här kan du läsa om hur du gör om du krockar med vilt:
http://www.viltolycka.se/service/sa-har-gor-du-om-du-kolliderar-med-vilt/

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.