Bild
Nästa artikel
Ford ska underlätta för utryckningsfordon


Ford ska underlätta för utryckningsfordon


NYHETER

Ford och Vodafone ska ta fram teknologi som automatiskt kan varna medtrafikanter för olyckor, och som visar hur förare kan skapa en "akutkorridor", så att blåljusfordon kan ta sig fram obehindrat i en situation där varje sekund kan vara livsviktig.

Ford arbetar tillsammans med Vodafone med att ta fram en prototyp som genom uppkopplad teknologi ska kunna varna medtrafikanter för olyckor. Ett vanligt problem vid olyckor är att förare blir förvirrade i trafiken, vilket leder till köer och svårigheter för utryckningsfordon att ta sig fram.

– Uppkopplad och automatiserad bilkörning är en viktig del av fordonsvärldens framtida teknologiska lösningar. Ford har lång erfarenhet när det kommer till att utveckla och testa fordon kopplat till infrastruktur, och lösningar för att få fordon att kommunicera med varandra för ökad säkerhet på vägen. Tillsammans med Vodafone och ett partnerskap med en rad andra aktörer, siktar vi på att finna nya insikter i hur vi utvecklar kommunikationsmöjligheter mellan fordon, säger Gunnar Herrmann, VD för Ford of Germany.

Framkomlighet för utryckningsfordon är av yttersta vikt. Enligt experter ökar överlevnadsgraden med 40 procent om utryckningsfordon kommer fram fyra minuter snabbare. Den teknik som Ford och Vodafone nu testar varnar förare för olyckor bara några sekunder efter att de inträffat. Systemet ska också signalera när utryckningsfordon närmar sig och då meddela vilken fil föraren ska lägga sig i för att öka framkomligheten och skapa en så kallad "akutkorridor".

Systemet med akutkorridorer testas just nu i Düsseldorf som en del av ett 150-miljonersprojekt som praktiskt testar nya uppkopplade fordonsteknologier och automatiserad bilkörning.

Alla nya bilar utrustas idag med eCall som utöver att automatiskt ringa upp larmcentralen kan aktiveras genom att trycka på en SOS-knapp vid bilens instrumentpanel. I en framtid där fordon kommer kommunicera allt mer med varandra via mobila nätverk och integrerade modem, ser Ford och Vodafone nu över hur eCall Plus ska kunna informera andra förare kring olyckor över ett avstånd på 500 meter. Akutfordon ska få varningar och information på en inbyggd display som visar upp den aktuella akutkorridor som skapas.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.