Bild
Nästa artikel
Ford visar upp 3,5-tons Transit med Mild-Hybrid-Diesel

Ford visar upp 3,5-tons Transit med Mild-Hybrid-Diesel

NYHETER

På mässan för nyttotrafik i Hannover, IAA, visade Ford upp sin senaste och renaste version. Med en teknik som kallas Mild-Hybrid-Diesel ska utsläppen begränsas.

Det är svårt att hitta alternativa drivtekniker till dagens husbilar även om prototyper med såväl bränsleceller och helt eldrivna visats upp. Problemen gäller främst stadskärnor där i flera fall euro5-bilar inte längre får köras, även om förstås utsläppen inte gör skillnad på plats i ett bredare perspektiv. Ren elteknik jämförbar med de lättare personbilarna har begränsningar både när det gäller vikt och kapacitet vilket gör tekniken i nuvarande läge mindre lämplig för husbilar.

Eftersom basfordonen till husbilarna är transportfordon som behövs för varutransporter arbetar flera fabrikanter intensivt med att hitta rimliga alternativ och Ford är det första basfordonet som erbjuder en hybridteknik för att minska utsläppen. Begreppet för tekniken är mHEV, vilket står för mild Hybrid Electric Vehicle, och har ett 48-volts litium-jon-batteri.

Den turboladdade motorn är en vidareutvecklad version på 2.0 liter som även har EcoBlue-tekniken. Motorn uppges ha sju procent lägre förbrukning än föregångaren men även lägre vikt och förbättrat luftmotstånd är en del av förklaringen till de bättre värden som anges. Vidare har modellen det vanliga systemet för att stänga av motorn vid exempelvis rödljus samt ett driftläge som kallas Efficient Drive Mode.

När det gäller system för förarassistans finns bland annat  körfältshållare och antikollisionshjälp för fotgängare vilken uppges fungera även i mörker. Det finns även en parkeringshjälp för att lättare kunna manövrera bilen i trånga miljöer.

På utsidan känns modellen igen på en större kylargril, xenonljus och LED-slingor för dagsljusbruk.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.