Bild
Nästa artikel
Fords uppkopplade bilar börjar dela data med andra bilfabrikat

Fords uppkopplade bilar börjar dela data med andra bilfabrikat

NYHETER

I ett nytt projekt om datadelning i EU-kommissionens regi kommer Ford att dela information med andra uppkopplade bilar om faror och hinder på vägarna. Detta för att öka trafiksäkerheten och minska antalet trafikolyckor. I projektet ingår flera andra bilfabrikat som Volvo, BMW och Mercedes-Benz.

Ford ska börja hjälpa förare av uppkopplade fordon från flera varumärken med varningar om potentiellt farliga körförhållanden på vägen, som en del av ett viktigt trafiksäkerhetsprojekt om datadelning.

Fords Local Hazard Information-teknologi introducerades med nya Ford Puma i början av 2020 och ingår numera i nybyggda Ford-bilar och kan varna förare om föreliggande säkerhetsrisker. Men i ett nytt projekt kommer fordon från andra tillverkare nu att kunna identifiera och dela information om faror de stöter på, vilket tillsammans hjälper till att förbättra trafiksäkerheten genom att göra det möjligt för fler förare att förbereda sig för faror och hinder längs vägen.

Det är partnerskapet Data For Road Safety som leder projektet med stöd av EU-kommissionen. Dessförinnan har ett 16 månader långt pilotprojekt drivits där tiotals miljoner SRTI-meddelanden (Safety Related Traffic Information) utbytts mellan olika fordon med information om exempelvis trasiga bilar, hala vägar eller minskad sikt. 

Anonymiserad data från fordonet, såsom användning av dimljus, autobroms eller krockkudde-aktivering, beräknas ombord i bilen för att fastställa förekomst och plats av potentiella faror och hinder. Dessa riskmeddelanden skickas med hjälp av FordPass Connect-modemet till en säker Ford-server, varifrån data distribueras till SRTI-partners som samlar riskmeddelanden från olika källor och sedan delar med flera fordonsfabrikat.

Alla relevanta SRTI-meddelanden skickas omedelbart med hjälp av mobilkommunikation till fordon i närheten av den potentiella faran och visas på förarens instrumentpanel. Förutom att varna andra förare kan informationen användas för att förvarna räddningstjänster, vilket ger exakt platsinformation på några sekunder för att påskynda utryckningen.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.