Bild
Nästa artikel
Förlegat regelverk för campingar

Förlegat regelverk för campingar

NYHETER

Svenskt Näringsliv speglar i en artikel situationen för campingar där regelverk ställer till problem. Johanna Fransson, VD för campingen Sommarvik AB pekar på några av problemen.

För Johanna Fransson, VD för det värmländska campingföretaget Sommarvik AB med cirka hundra anställda, är det en självklarhet att bidra till att göra omkringliggande samhällen levande. Men det finns problematik som verkar hämmande för både campingbranschen och näringslivet, inte minst att beslutsfattare bättre borde förstå vikten av ett levande näringsliv, liksom ett nära samarbete mellan kommuner och företag.

- Vi har fantastiska möjligheter att utvecklas och växa mycket mer, både som destinationer och som orter, men för att detta ska lyckas måste beslutsfattarna se oss som en resurs, säger Johanna Fransson och fortsätter, Som min pappa har berättat fanns förr en känsla av att politiken, kommunen och företagarna lokalt var en helhet och att man hade ett kollegialt ansvar för att utveckla samhället. I dag upplever vi att den kollegiala ansvarskänslan minskat, att alla jobbar mer och mer för sig. Jag önskar att kommunerna och myndigheterna skulle se oss mer som en partner för utveckling.

Johanna pekar på den allt tyngre regelbördan där kommuner och landsting under årens lopp utvecklats till kontrollerande organ i stället för rådgivande sådana. Enligt Tillväxtverket ökar företagens kostnader för att efterleva och administrera lagar och regler årlgen med 1,2 miljarder kronor. 

 Det finns idag högt ställda krav på säkerhet, utbildningar och en uppsjö andra delar, alla med goda avsikter och i grunden mycket bra, men det börjar närma sig en näst intill orimlig nivå där det börjar bli alldeles för kostsamt och svårt att efterleva och fler och fler krav läggs på hela tiden. Sammankopplat med detta har vi de avgifter som kommuner tar ut för tillsynsbesök. Ett enskilt besök kan kosta uppemot 4000:- och den årliga miljötillsynesavgiften på 16000:-. För oss som får in 200:-/natt och ekipage innebär det att vi oavkortat behöver ge intäkten för 80 uthyrningar till kommunen enbart för den årliga avgiften,  berättar Johanna för Svenskt Näringsliv.

Här hittar du hela derasartikel.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.