Bild
Nästa artikel

Forskare vill förbjuda dubbdäck

DEBATT

Två medicinforskare skriver på DN Debatt att Sverige borde förbjuda eller begränsa dubbdäck. Det skulle rädda liv, menar forskarna.

Debatten om dubbdäckens vara eller inte vara är en het potatis varje år när vintern närmar sig. Nu ger sig två medicinforskare vid Karolinska institutet, Bengt Fagrell och Anders Melcher, in i debatten. På debattsidorna i Dagens nyheter skriver de att dubbdäcken inte leder till en minskad olycksrisk i södra och mellersta Sverige, men att partiklarna som slits upp från vägbanan är en desto större fara.

Forskarna skriver att dubbdäck minskar bilens bromssträcka när man kör på is eller hårt packad snö men att de är sämre på torr eller våt vägbana, som är ett vanligare scenario i södra Sverige. Forskarna hänvisar också till norska analyser, som visar att antalet olyckor sjönk i vårt grannland trots att andelen dubbdäck minskade från 90 till 40 procent. Dubbdäck medför snarare risker och kostnader i form av slitage på vägen.

Fler dör av partiklar
Dessutom menar forskarna att dubbdäcken innebär en hälsorisk i form av skadliga partiklar som slits upp i luften. Mätningar visar att partikelmängden i luften ökar med mellan 60 och 100 gånger av dubbdäck, jämfört med odubbade däck. Partiklarna kan bland annat leda till allvarliga hjärt- och lungsjukdomar och beräknas döda fler personer än trafiken i Stockholm.

Forskarna menar att detta är skäl nog att förbjuda eller inför starka restriktioner mot dubbdäck. Här kan du läsa debattartikeln på dn.se.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
Leif Ericson
2013-11-29 15:28

Bor man på Hornsgatan eller Kungsholmen i Stockholm och aldrig lämnar stan med bil behöver man kanske inte dubbbäck .

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.