Bild
Nästa artikel
Forskarna: Höj skatten för bilister

Forskarna: Höj skatten för bilister

Nyheter

Bilanvändningen måste minska och på kort sikt bör politikerna höja skatten för bilister, skriver två forskare i en debattartikel.

 

Om klimatförändringen ska kunna bromsas måste politikerna ta krafttag mot bilismen, det skriver professorerna Tommy Gärling och Margareta Friman på Svenska Dagbladets debattsida.

Enligt forskarna är samhället tvunget att organiseras om för att minska beroendet av bilen vid transporter till arbetet, affären, olika typer av service och fritidsaktiviteter. Men det räcker inte – på kort sikt måste också skatten för bilister höjas.


"Höjd skatt är en nödvändig politisk åtgärd. Det blir inte dyrare för bilanvändare om åtgärden har den avsedda effekten – att minska bilanvändningen. Att det är möjligt visar forskning – ett budskap som politiker tydligare bör förmedla", skriver forskarna.

 
 
Text: Fredrik Diits Vikströmfredrik.diits@vibilagare.se
Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
Skattnisse
2012-12-15 21:03

DE borde ta av sig skygglapparna och gå ut i verkligheten.

#2
jan-erik österholm
2012-12-16 17:35

Enl.en annan biltidning har forskare i Nye Zeeland kommit fram till att en hund påverkar miljön mer än en Toyota Land Crusier,även en katt påverkar miljön mer.Är det inte dags att utse fler miljöbovar än bilen.
Visst påverkas miljön av fordon men man kan använda smartare sätt att transportera saker t.ex bygga ut järnvägen.
/Sunt förnuft.

#3
kattnisse
2012-12-17 14:47

Ja precis jan, det borde finnas kattalysator på katter och hundar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.