Bild
Nästa artikel
Foto: Stan Müller
Foto: Stan Müller

Frankia Yukon!

2020

Nu ger sig Frankia in i det heta vansegmentet och Mercedes Sprinter bildar bas för tre modeller. Den mest iögonfallande heter 7.0 Lounge och den är ingen annan lik.

I Sverige är Frankia främst känt som en tillverkare av stora och välutrustade lyxfordon. Med denna bil vänder de på en del av steken och bantar storleken rejält.
Yukon erbjuds inledningsvis i grundvarianterna 7.0 och 6.0 som är ungefär lika långa som de låter. Båda kommer att erbjudas med separata sängar bak men modellen 7.0 Lounge och har en ganska unik planlösning för en husbil i denna storlek.

Istället för separata sängar längst bak är en soffa placerad längs ena sidan och på motsatt sida finns diverse förvaring och en stor tv. Soffan i kombination med en utdragbar del i tv-möbeln kan förvandlas till en stor säng. Det finns även ett dubbelgolv där möbler och annat platt kan stuvas undan. Både kök och badrum är rejält tilltagna vilket är ganska ovanligt i en plåtis och det beror på att man i denna planlösning skippat den annars vanliga soffan bakom förarhytten. Vill man ha fler bältade platser kan en eller två stolar monteras innanför sidodörren. Det förefaller även som att en del av möblemanget är modulärt och kan varieras. Det finns mycket mer finesser i denna bil som bäst ses i bildspelet.

Frankia framhåller att de samarbetat med Mercedes i fyrtiofem år och att Yukon kommer att ha merparten av Mercedes Sprinters säkerhetssystem. I standardutförande är den bakhjulsdriven men fyrhjulsdrift finns som tillval. För uppvärmning står en dieselpanna men det finns en gasolflaska till köket. Utvändigt ska lackeringsalternativ erbjudas men vid premiärvisningen är bilen tejpad med ett säreget mönster bestående av modellnamnets bokstäver huller om buller mot en svart fond.

Exakt hur bilen utrustas är inte spikat och inte heller priset.
 
Taggar: Nyheter, Frankia

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.