Bild
Nästa artikel
Freewind – nytt svenskt vindkraftverk för husbilen

Freewind – nytt svenskt vindkraftverk för husbilen

Nyheter

Husbilsparet Kurt och Margot Nilsson har utvecklat ett vindkraftverk att sätta på husbilstaket. Installation fälls ner automatiskt när husbilen startas.

Freewind består av två enheter; en motor av danskt fabrikat samt en engelsktillverkad rotorenhet i aluminium. Den sistnämnda är en Forgen 1000, en vinddriven högeffektiv turbin som utnyttjar luftflödet från alla riktningar. Nya, svenska vindkraftverket Freewind är självreglerande och ansluts direkt till 12- eller 24-voltssystem utan regulator. Den avgivna effekten är 45W och ger under en 24 timmars period cirka 60 Ah. 

Bakom produkten står Margot och Kurt Nilsson. Paret bor sedan några år tillbaka permanent i sin Concorde Liner. De fricampar gärna under sina resor i Sverige och utomlands och vill då vara oberoende.

– Det var skälet till att vi började utveckla Freewind, säger Kurt Nilsson. Vi ville kunna ladda batterierna utan att behöva plugga in någonstans. Sedan tidigare har vi solcellspaneler på husbilstaket och dessa i kombinationen med vindkraftverket, är det ultimata verktyget för oss.

– Blåser det tio sekundmeter ger Freewind 2-2,5 Ah, vilket är tillräckligt för vårt behov i vår Concorde vad det gäller belysning etcetera, säger Margot Nilsson. På ett dygn får vi 60 Ah, då är vi fulladdade.

Som grädde på moset är elektriciteten som genereras grön. Och gratis! 

– Ja, vinden kostar ju inget, säger Margot Nilsson.

Själva produkten kostar däremot en slant, närmare bestämt 24 500 kronor. Freewind lämpar sig för eftermontage och arbetet tar cirka två timmar för en fackman att utföra. 


 

Mer info: freewindhb.blogspot.com
Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.