Bild
Nästa artikel
Ställplatstips vid enslig sjö, fyra mil från Umeå.
Ställplatstips vid enslig sjö, fyra mil från Umeå.

Fricamping och ställplatser, Sävarådalen

NYHETER

Vid resor i Västerbotten är småvägar roligare än E4. Då hittas smultronställen som Café Storudden där Little Gerhard, Rockfolket, Boppers och många andra uppträtt. Här följer fyra ställplatser vid sköna Sävarån.

Snart öppnar Noliamässan men innan den drar igång reser undertecknad runt i Västerbotten med redaktionshusbilen. Det har blivit några härliga nätter på natursköna ställplatser och campingar. Här följer ett par ”okända” tips för dig som gillar lugnet och naturen innan kommersen drar igång på Noliafältet.


STÄLLPLATSTIPS 1 – Minicampa vid byabad:
Fem mil norr om Umeå, längs väg 364 mot Burträsk och Skellefteå, ligger Botsmark. Vid byns badplats Sanabadet finns en naturskön minicamping som drivs av idrottsklubben. Här kostar en natt med el 200 kr (utan el 100 kr). Trots att Sanabadet är en obemannad camping finns fina toaletter, duschar och till och med en bastukoja. Städning sker dagligen och sopkärl finns också men inte latrin- eller gråvattentömning. Betalning sker kontant i låda eller med appen swish. Koordinater: N 64°13'51" E 20°15'59"

STÄLLPLATSTIPS 2 – Gratiscamping vid vattenfall
Ett annat fricampingalternativ är nära byn Gravmark fyra mil norr om Umeå längs vägen som följer Sävarån. Norr om Gravmark finns en härlig fricamping vid ett av Sävaråns brusande vattenfall. Platsen heter Krokbäcksfallet och en husvagnsskylt visar besökarna mot flera gratisplatser. Här står du mitt i naturen med forsens brus som en härlig kuliss. Grillplats med ved samt utedass är den service som erbjuds. Koordinater: N 64°09'24" E 20°21'34”

STÄLLPLATSTIPS 3 – Evenemang & kafé med fri övernattning
På promenad- eller cykelavstånd från Krokbäcksfallet ovan finns ett härligt kafé mitt i skogen med namnet Café Storudden. Det är något så ovanligt som ett ensligt beläget kafé med förstklassiga bakverk, nybakta mjukkakor och en högst imponerande evenemangsrepertoar. På Café Storuddens scen har Boppers spelat och i början av juli spelade Nick Borgen. På tisdagar är det bilträffar och söndagar är det allsång. Förra helgen spelade Little Gerhard och Rockfolket och snart uppträder Ronny Eriksson och därefter Roger Pontare. Ägarna till kaféet välkomnar både husbilar och husvagnar att övernatta gratis (på deras högra parkering när man kommer längs vägen). Ingen el finns i nuläget men möjligen kan det bli en mer etablerad ställplats i framtiden. 
Café Storudden, öppettider:
Tisdag, onsdag, torsdag: 15-21
Fredag, lördag, söndag: 13-21
Evenemang, Café Storudden:
Allsångssöndagar: 6 & 13 augusti
Pizzeria: fredagar, lördagar, söndagar kl. 16-21
Bilträffar med underhållning, smörgåstårta/hamburgare: tisdagar kl 18-21
2 augusti: Ronny Eriksson & Euskefeurat
19 augusti: Roger Pontare & slaBANG
Ställplatsinfo, Café Storudden: Storudden kanske blir en mer etablerad ställplats en dag och som uppvärmning står husbilar och husvagnar fritt på kaféets högra parkering. Underlaget är gräs och det finns tillgång till dass men ingen el eller övrig service förutom soptunnor. Ställplatsen är alltså helt fri - men köp gärna lite gott fika.
Hitta till Café Storudden: Leta upp byn Gravmark på kartan, 4 mil norr om Umeå längs vägen som följer Sävarån, kör sedan tre kilometer längre norrut från byn så kommer du till skylten. Koordinater: N 64°08'56” E 20°23’20”


STÄLLPLATSTIPS 4 – Hemlig fricamping vid sjö och strand
Till sist en ”hemlig” ställplats längs Sävarådalen mellan Gravmark och Botsmark. Ett par gläntor på grus vid en enslig sjö. Nära den glest trafikerade vägen och ingen service alls utom ett härligt naturläge. Liten sandstrand 100 meter bort. Koordinater: N 64°12'20" E 20°19'34”

BILDSPEL
Kartbild över området & vägen. Zooma in/ut med + och – knapparna.


 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.