Bild
Nästa artikel
Full koll på midsommartrafiken

Full koll på midsommartrafiken

NYHETER

Midsommar är en av årets mest trafikintensiva helger. Här är vägarna du ska undvika för att köra säkert till och från midsommarfirandet.

Dagen före midsommarafton är traditionellt sett den mest olycksdrabbade. De flesta olyckor inträffar på större vägar med intensiv trafik. Men de är sällan lika allvarliga som olyckor på mindre vägar.
– På de större vägarna brukar det handla om kökrockar utan allvarliga personskador. Olyckorna med de svåraste skadorna sker ofta på 70-80-vägar på landsbygden. Inte sällan är det yngre som kör, kanske på nätterna, ofta i allt för hög fart och ibland med alkohol i blodet, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen och tillägger. 
– Vill man minska tiden i köer bör man undvika torsdag eftermiddag och midsommaraftons morgon då är trafiken som tätast, inte minst i storstadsregionerna.

Vad kan man själv göra för att minska risken på vägarna?

– Köra utvilad och nykter och se till att bilen är i bra skick är självklarheter. Har man möjlighet att välja vägar som är mötesfria, motorväg eller 2+1 vägar, är det en stor fördel då mötesseparerade vägsträckor minskar dödligheten med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor, konstaterar Carl Zeidlitz. 

Vägar med förhöjd olycksrisk under midsommarhelgen.

E10 Hela sträckan
E12 Hela sträckan
E14 Hela sträckan
E20 Göteborg–Laxå
E22 Kalmar–Norrköping
E45 Göteborg–Östersund
26 Halmstad–Jönköping (Nissastigen) samt Mariestad–Mora
50 Örebro–Borlänge
70 Enköping–Borlänge


Vägar med ökad risk för köbildning under midsommarhelgen.

E4–E20 Sollentuna–Södertälje
E18 Stockholm–Barkarby, Stockholm–Norrtälje
276 Stockholm–Åkersberga
222 Stockholm–Värmdö
73 Stockholm–Nynäshamn
76 Norrtälje–Gävle
70 Enköping–Rättvik
50 Örebro–Ludvika
E22 Norrköping–Kalmar
137 Kalmar–Färjestaden
136 Färjestaden–Borgholm
E22 Karlshamn–Kalmar
26 Jönköping–Halmstad
E6 Göteborg–Strömstad
E6 Göteborg–Kungsbacka

Trafikverketslista över sommarens trafikpåverkande vägbyggen. 

https://www.trafikverket.se/contentassets/aff009a0d22c40189897f8b9e13fb5eb/v4-karta-och-texter-vagarbeten-under-sommaren-2018-webb.pdf

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.