Bild
Nästa artikel
Fylleglasögon ska få färre att köra onyktra

Fylleglasögon ska få färre att köra onyktra

NYHETER

Nya siffror visar att antalet onyktra förare som dör i trafiken ökat med 10 procentenheter från 2010 till 2016. Under samma tidsperiod har polisens nykterhetskontroller halverats.

Under sommaren blir siffrorna ännu värre då antalet rattonyktra förare fördubblas jämfört med övriga året. 

- Det är ofta unga män som kör påverkade av alkohol. Därför bestämde vi oss för att genomföra ett experiment med en erfaren racingförare som med en del humor och en del allvar förhoppningsvis kan leda till att trenden bryts, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget. 

Experimentet gick ut på att Stefan Sauk, känd skådespelare och utbildad racingförare, genomför ett antal enkla körmoment bärandes Assistansbolagets Fylleglasögon. Det är en uppsättning glasögon som simulerar en promillehalt från 0,2 till 1,7.

- Utan Fylleglasögonen hade jag klarat körmomenten med lillfingret på ratten. Men så fort jag tog på dem kände jag mig onykter. Fylleglasögonen gjorde att jag på riktigt förstod hur livsfarligt det är att köra med så lite som 0,2 promille alkohol i blodet. Ändå blir det allt vanligare att folk kör påverkade, säger Stefan Sauk. 

I experimentet ser tittaren när Stefan ska gå på en streckad linje, men misslyckas. Man ser honom köra över i fel körfält flera gånger och tappa kontrollen över bilen. Hade experimentet genomförts på vanlig väg hade det kunnat få förödande konsekvenser. 

- Det mest skrämmande var att jag inte ens vågade köra i 40 km/h. Det var för farligt. Tyvärr har rattonyktra inte samma spärr som en nykter person med Fylleglasögon, men jag hoppas de förstår riskerna när de ser filmen, säger han.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.