Bild
Nästa artikel
Fyra av fem tar med sig hunden på semestern

Fyra av fem tar med sig hunden på semestern

NYHETER

78 procent av hundägarna tar med sig hunden på semestern. Precis som människan, så behöver hunden också vara ledig. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta kompisen.

Arbetande hundar är i behov av vila och ledighet, och samma gäller för våra sällskapshundar. En hundvänlig semester kräver planering – och innebär ibland att människan måste anpassa sig efter hundens behov.

Enligt en färsk undersökning från Doggy, tar 8 av 10 hundägare med sig familjens fyrbenta bästis på semestern. Det märker också hos First Camp, allt fler lekande hundar syns på landets campingar. Därför har First Camp och hundexperterna på Sveriges största hundfoderproducent Doggy, tillsammans listat goda råd för den som vill semestra med sin hund i sommar.

Tio tips: Så ger du hunden den bästa semestern

 • Kolla upp hundvänliga alternativ i förväg: Om man befinner sig på en ny plats kan det vara svårt att veta var hunden är välkommen. Som tur är finns det många tjänster som samlar hundvänliga alternativ, så som till exempel tamedhunden.se. Förbered er gemensamma semester i förväg genom att nosa rätt på stadsparker, badplatser, caféer, restauranger och campingar dit hunden är välkommen.
   
 • Se det som terapi: Det är vanligt att hundar med beteendeproblem är uttråkade. En semester som innebär ett miljöombyte kan ändra detta! Särskilt om ni anstränger er för att planera in roliga aktiviteter som passar hela familjen.
   
 • Ge hunden lite extra lyx: Att unna sig hör semestern till! Vad sägs om en stunds hundmassage efter långpromenaden? På internet finns massor av tips på hur du gör. Eller varför inte toppa maten med extra gott våtfoder, så som en delikatesspaté till middagsmålet. Och komihåg att det lyxigaste hunden vet, är att ha det mysigt tillsammans med dig. Prata mycket med den, och berätta ofta hur duktig den är.
   
 • Välj ett hundvänligt resmål: Storstadssemestern eller helgen på den högljudda nöjesparken är inte hundens dröm. En avslappnad vecka på campingplatsen, sommarstället eller andra hundvänliga alternativ tillsammans med hela familjen är däremot precis vad hunden behöver. 
   
 • Ta ett hundvänligt dopp: Vill hunden också svalka sig? Klart den ska ta sig ett dopp! På internet finns listor med hundvänliga badplatser runt om i landet dit hundar är välkomna. Leksaker som flyter och kanske till och med en flytväst är bra att packa ner i badväskan. Kom också ihåg att torka hunden torr efteråt för att undvika att den får fukteksem.
   
 • Res säkert: Hundar är oftast välkomna på tåg, tunnelbana, buss och flyg. I bilen och husbilen ska hunden sitta säkert, i en särskild bilbur eller fastspänd med ett särskilt säkerhetsbälte för hund. Ta pauser ofta och låt hunden sträcka på benen! Och apropå bilar… bind aldrig en hund vid dragkroken.
   
 • Aktivera hunden: Semestern ska inte handla om måsten, men hundägare som aktiverar sina fyrbenta vänner är kloka. Uttråkade hundar skäller mer, och är allmänt rastlösa. Balansövningar, simträning, söklekar eller klassisk apport passar fint på sommaren! Men tänk på att värme gör hunden både trött och sugen på skugga. Det är därför klokt att spara löpturen, långpromenaden eller cykelsvängen till morgonen eller kvällskvisten.
   
 • Om olyckan är framme: På resande fot är det än svårare för vilsna hundar att hitta tillbaka. Alla som semestrar med sina hundar bör ID-märka dem och registrera dem i Svenska Kennelklubbens ägarregister via DjurID.se. På så sätt kan ni återförenas om olyckan är framme. Att spara ner telefonnummer och adress till den lokala veterinären är också en god idé. Det tar ungefär 25 sekunder, men kan rädda livet på en hund som råkat illa ut.
   
 • Fixa passet: Ska ni resa utomlands? Tänk på att hunden ska ha EU-pass för sällskapsdjur, och att hunden måste uppfylla alla krav vad gäller vaccinationer och ID-märkning för det land ni ska åka till. Reglerna varierar, vänd dig landets ambassad och ta reda på vad som gäller. Riktlinjer kring hur ni ska göra när ni kommer hem till Sverige igen finns på Jordbruksverkets hemsida.
   
 • Akta värmen: Hundar blir lätt överhettade. En hund får aldrig lämnas ensam i en bil på sommaren, och tänk på att det även blir varmt i husvagn och husbil. Trots att det är tidig förmiddag, molnigt och knappt 20 grader kan det bli mycket varmt i bilen. Tänk också på att även hundar kan bli solbrända, skydda med solstift runt nosen. Hundar blir snabbt uttorkade och behöver dricka mycket när solen steker, så packa alltid med mycket vätska.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.