Bild
Nästa artikel
Gör en fukttest även om ditt fordon är äldre

Gör en fukttest även om ditt fordon är äldre

UNDERHÅLL

Husbilar och husvagnar kan om oturen är framme få svårupptäckta fuktproblem. Åtgärdas de inte kan de orsaka stora skador som döljer sig bakom ytskikten och de fuktgarantier som finns kräver regelbundna kontroller. Men även när det inte finns några garantier kvar bör man inte missa att kontrollera sitt fritidsfordon.

Många tillverkare kräver att man gör ett fukttest varje år för att garantin ska fortsätta gälla. Det finns flera aktörer på marknaden, såväl märkesverkstäder som besiktningar. Exempelvis utför Opus garantitester åt märkena Hobby, Solifer och Polar. Tänk dock på att alltid kolla så att den du anlitar är behörig för ditt fabrikat så att du inte tappar garantin.

Opus personal har specialutbildning för att utföra fukttest, utför alltid testen med kalibrerade instrument och deras besiktningstekniker kan berätta mer om ditt fordon om du följer med under testet och låter dig veta om det finns något som skulle kunna ge upphov till senare problem. Ett tips är att spara protokollen från testerna för att kunna jämföra från år till år. Opus utför fukttester på 46 stationer, från Helsingborg i söder till Kiruna i norr. Du kan även göra gasolkontroll i samband med fukttestet vilket brukar innebära någon form av reducerat pris, numer kräver allt fler campingplatser att du kan visa att fordonet är gasolkollat.

Ska du köpa en husbil privat bör du göra en ordentlig koll innan du slår till. Det är oftast höga belopp det handlar om och kostnaden för en Husbilstest eller Husvagnstest blir i sammanhanget försumbar men kan skydda dig mot obehagliga överraskningar. En sådan test brukar inkludera problem som rör trafiksäkerhet och miljö. Du får reda på om det finns något som kan behöva åtgärdas genom samma kontroller som ingår vid en kontrollbesiktning och du har även möjlighet att få muntlig information om det allmänna skicket.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.