Bild
Nästa artikel
Gotland saknar turister

Gotland saknar turister

NYHETER

Campingbranschen slår rekord efter rekord, särskilt i år med kombinationen av högsommarvärme och långhelger i maj. Det beskrivs som en rivstart men på Gotland är många platser lediga och det talas i stället om en minskning. Färjepriserna anges som orsak.

Det är tidningen HelaGotland som uppmärksammar skillnaden mot fastlandets besöksrekord.

– Det är till och med sämre än i fjol vid samma tid, och jag är övertygad om att det är på grund av båtpriserna. Det är verkligen jättedyrt, säger Anna Söderström, driftchef vid Tofta camping till HelaGotland.

Skillnaden mot för två år sedan är enligt tidningen slående. De näringsidkare som intervjuats visar på att de rekord som Gotland hade för två år sedan när ytterligare ett bolag erbjöd färjeresor kan vara orsaken till att exempelvis Norderstrands camping ökade försommarbeläggningen med 100 procent från år 2014.

– Det satte oss riktigt på pottkanten när det fullkomligt drällde in med campinggäster! Det var tack vare Gotlandsbåten som körde en kampanj med riktigt låga priser för husbil och husvagn. Det visar ju också på att attraktiviteten finns även utanför högsommarveckorna, men att priserna spelar stor roll, säger Katarina Ekelund, vd för Norderstrands camping.

Under en tioårsperiod har antalet gästnätter på campingarna i hela landet ökat med två miljoner till rekordnivån 15,7 miljoner. Enligt SCR:s statistik är Västra Götaland det län som hade flest campingnätter, drygt tre miljoner, följd av Kalmar/Öland med drygt 1,7 miljoner. Gotlands län slutade 2017 på 294 000 gästnätter.

Här kan du läsa HelaGotlands artikel.

 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.