Bild
Nästa artikel
Vår populära Ställplatsguide kommer ut en gång om året, i år innehåller den inte mindre än 544 olika koordinater!
Vår populära Ställplatsguide kommer ut en gång om året, i år innehåller den inte mindre än 544 olika koordinater!

GPS och koordinater - en snabbguide

NYHETER

Navigation är en djungel att navigera i och det kan vara svårt att hitta i navigatorn. Här följer en snabbguide i ämnet.

WGS 84 är det system som vi på tidningen använder i researtiklar och vår årliga ställplatsguide när vi visar positioner. Värt att notera är att WGS 84 kan skrivas på lite olika sätt. 

Ofta benämns inmatningssättet i navigatorn enligt följande: N DD°/MM’/SS.S" E DD°/MM’/SS.S". Ibland skrivs bokstäverna N och E efter istället för före respektive koordinat. (Bokstaven N står för North och E för East, alltså nord och öst eller N som i norr och O som ost, vilket också förekommer. De andra tecknen är grader, minuter, sekunder.)

Exempel, redaktionens position, Ynglingagatan i Stockholm: N 59°20’57.2" E 18°02’47.5"

Men tittar du på redaktionens koordinater ovan ser du att de sista siffrorna, de som representerar sekunder, har en punkt med tiondelar efter. I tidningar som Ställplatsguiden 2017 och många andra ställplatsmedia som tyska Reisemobil Bordatlas och Promobil Stellplatz Radar, avrundas siffrorna - vilket ger några meters skillnad på jordens yta. 

Koordinaterna till vår redaktion på Ynglingagatan enligt ovan, blir efter avrundning: N59°20’57" E18°02’48"
När du skriver in dessa koordinater i din GPS kan du behöva lägga till nollor. Då blir ovanstående så här N59°20’57.0" E18°02’48.0"
(På samma sätt kan man i en del navigatorer behöva lägga till en nolla för att få "tvåsiffrigt" vilket vi redan gjort genom att skriva 02 istället för bara 2.)


När det gäller din personliga GPS så skiljer det lite på hur man ställer in dem för WGS84 (och inmatningssättet DDMMSS). I bildspelet här intill kan du se hur man går till väga i en TomTom och i en Garmin. Menyvägarna kan dock skilja beroende på vilken navigatormodell du har.

Sist men inte minst, om du vill veta vilka koordinater du själv befinner dig på kan du antingen trycka dig fram till ”Hjälp – var är jag” på en del navigatorer, alternativt direkt på ikonen som ska föreställa ditt fordon på kartbilden. Detta gäller dock inte alla navigatorer, ibland är det onödigt avancerat att få fram sin egen position, vilket är synd vid en nödsituation.

Se bildspel intill, menyvägar i TomTom & Garmin.

----------------
Sist en läsarfråga; Varför har ni inte adresser i ställplatsguiden? Därför att många ställplatser ligger längs en landsväg och/eller inte har någon adress.
----------------

TIPS:
Om du vill testa koordinater för att se var de ligger kan du gå in på sajten maps.google.com och skriva in alla tecken direkt i sökfönstret: N 59°20’57.2" E 18°02’47.5"
Har du skrivit in alla tecken exakt som de ser ut ovan ska du hamna på Ynglingagatan i Stockholm. Du kan även kopiera och klistra in dem. Facit, här hamnar du.

FAKTA
GPS är ett satellitbaserat navigeringssystem som utvecklats och drivs av USA:s försvarsdepartement. Med GPS kan man fastställa position, hastighet och klockslag i alla väder, var som helst i världen. GPS = Global Positioning System. Det finns flera olika system för positionering men vi använder uteslutande WGS84.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.