Bild
Nästa artikel
Gratis ställplatser diskuteras i Kalmar

Gratis ställplatser diskuteras i Kalmar

NYHETER

Kalmar, som blev utsedd till landets husbilsvänligaste kommun, tas upp i en artikel om kommunens gratis ställplatser. Gratis ställplatser konkurrerar även med arrendebelagda campingar men sammantaget ses husbilsturisterna som en tillgång.

Tidningen Östra Småland har satt rubriken "P-vakter ska vara snälla mot husbilsägare" till en artikel om situationen med de gratis ställplatser som erbjuds. I en diskussion med kommunstyrelsen efter en motion av Carl-Henrik Sölvinger (L) menar man att nöjda husbilsägare är ambassadörer för kommunen.

P-vakterna ska inte gå för hårt åt husbilsägarna som besöker Kalmar på sommaren. Istället för att lappa på direkten informeras det om vilka regler som gäller. Anledningen är att nöjda husbilsägare anses vara väldigt goda ambassadörer när de kommer hem. Och den som fått lapp på rutan är sällan nöjd, säger han.

Samtidigt visas förståelse för konkurrensen med campingplatserna som bedriver sin verksamhet på kommersiella grunder. Stensö camping, som inte klagat över situationen, har haft förhållandevis få besökare på sina avgiftsbelagda ställplatser medan de gratis ställplatserna i kommunens regi varit fullbelagda mest hela tiden. Samtidigt bör nämnas att campingar överlag har haft kraftiga beläggningsökningar under ett flertal år. Stensö camping har dessutom ett 35-årigt avtal där Christina Fosnes (M) ifrågasatte det kloka i ett sådan konkurrens från kommunen.

– På den helt avgiftsfria parkeringen i Kalmarsundsparken har det varit helt fullt hela sommaren. Trots att det bara är tillåtet att stå där under en begränsad tid har det funnits de som stannat veckovis, säger Christina Fosnes och fortsätter Vi måste få ordning på detta och som de flesta andra kommuner börja ta betalt. Vi kan inte erbjuda en kostsam service som kommunens invånare får betala och sedan låta husbilsägare från andra delar av landet använda detta gratis.


Den platsen tillkom efter det att så kallad vildcamping blivit ett problem, något som ställplatsen löste. Kommunen har övervägt att börja lappa långliggarna men avstått av policyskäl. Ett sådant agerande skulle även omöjliggöra utmärkelser som landets husbilsvänligaste kommun, en placering man gärna vill behålla.

I motionen föreslås istället än fler ställplatser som skulle kunna drivas av entreprenörer och vara avgiftsbelagda vilket samtidigt skulle ge kommunen direkta intäkter från ytor som annars inte utnyttjas.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.