Bild
Nästa artikel
Gratis ställplatser retar campingar

Gratis ställplatser retar campingar

NYHETER

Är gratis ställplatser ett hot mot campingar, osund konkurrens eller något bra? Bertil Persson på Svensk Camping menar att det är osund konkurrens.

Det är SVT Örebro som lyfter problematiken, inte minst därför att kommunen sitter på flera stolar samtidigt. De senaste åren har allt fler kommuner börjat erbjuda campare gratis ställplatser, något som skapar stora problem för de privata campingaktörerna. Frågan berör också skillnaden mellan vad som är parkering och en camping med en viss grad av service. I Karlskoga har kommunen byggt en ställplats med både el, duschar och toaletter intill det natursköna strandkantsområdet vid Möckeln i centrala staden.

Samtidigt är det svårt att hävda att inte platserna behövs och campingbranschen har redovisat rekordresultat under flera år.

– Det är osund konkurrens eftersom att de drivs med skattemedel, säger Bertil Persson på Svensk Camping till SVT.

SVT skriver att många privata campingaktörer vittnar om ett stort ekonomiskt bortfall efter att kommuner runt om i landet byggt egna ställplatser för husvagnar och husbilar.

– Det här är inget unikt, det sker på fler platser och berör våra medlemmar, säger Bertil Persson som är branschrådgivare på Svensk camping och fortsätter Vi ser att det är ett fenomen som ökat i Sverige de senaste åren. Men de måste börja ta betalt för den service som de erbjuder. Annars är det illojal konkurrens och vi har faktiskt en konkurrenslagstiftning i Sverige.

2011 hotade en privat camping på Öland att anmäla kommunen till Konkurrensverket efter att ett kommunalt bolag upprättat ställplatser till allmänheten, skriver SVT men Bertil Persson känner inte till att någon tvist ännu prövats i domstol.

– Det blev vissa ändringar efter det och nu hyr kommunen istället ut platserna till externa aktörer, säger han.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Senioranders
2018-07-10 14:20

Osund konkurrens.
Det är det dummaste jag hört.
Vi husbilsåkare betalar stora bilskatter och får i gengäld
några platser här o där där vi kan rasta eller övernatta.
Det är inte för mycket begärt.
Alla vill inte in på DYRA campingplatser och trängas.
Många vill se sig om och resa runt och ta en natt här o där utan att
bli skinnade på svindyra campingplatser.
Och att campingplatserna tjänar klöver det förstår man då allt fler bolag
köper upp dem för att tjäna pengar.
Själv kan jag till o från natta över på nån privat liten plats men ALDRIG
att jag skulle ge mig in på en DYR campingplats och ännu mindre på
dessa svindyra konglomerat som växer fram i landet.
Vi har rest med husbil i mer än 45 år och har ALDRIG övernattat på
de dyra campingplatserna!! Inte en enda gång alltså. Och det lär ALDRIG bli.

#2
Henrik Hagström
2018-07-10 16:22

Ofta hör man kritik från både politiker och privatpersoner om att samhället inte ska konkurrera med campingplatser. Men en enkel husbilsplats konkurrerar inte med campingplatser i någon större sträckning. De som använder en husbilsplats är de som annars idag står lite här och där i samhällena. Erbjuder man ingen husbilsplats tillräckligt centralt och inte har parkeringsplatser som lämpar sig som nattparkering är det stor risk för att husbilsturisterna åker till nästa ort istället för att tar in på en campingplats.

En husbilsplats syfte är att samla husbilarna på ett lämpligt ställe och styra dom att handla i samhället, att vara så kallad turistfälla. Därför är det viktigt att husbilsplatsen blir så centralt som möjligt.
Det är också viktigt att husbilsplatsen känns mysig och trevlig, inte för turisternas skull utan för samhällets skull. Husbilsturister tipsar gärna varandra i forum och i sociala medier om fina husbilsplatser och campingar. Så en mysig husbilsplats vid vattnet kommer att göra att samhället besöks av fler husbilar i framtiden.

För att möta husbilarnas intressen så börjar vissa campingplatser ordna husbilsplatser utanför campingplatsen med tillgång till bara viss service. Olyckligtvis så ändrar det inte på lokaliseringen, då campingplatser fortfarande oftast är utanför samhällena. Vissa av dessa campingar kallar sin husbilsplats för Quick stop.
I Europa är det vanligt med husbilsplatser. De som drivs av samhället är gratis, och har bara den
viktigaste servicen. Ibland kan det finnas el-automater som man får köpa el från. Det finns även gott
om husbilsplatser som drivs kommersiellt och därmed har mer service men kostar ofta 5-15€ natten.

#3
Gerthat
2018-07-10 17:32

"Osund konkurrens"
En typiskt svensk reaktion. Ställplatser är relativt nytt i Sverige, är hämtat från Europa där det är ett väl utbyggt system sedan många år tillbaka. I Tyskland, Frankrike, Italien m.fl är det mycket vanligt med gratis ställplatser i städer och byar, ofta mitt i centrum. Har inte stöt på ett husbilsföretag i något annat land än Sverige som tar betalt. Här erbjuds ofta såväl el, vatten och tömning utan kostnad, väl medvetna om att det resulterar i besök i butik. I Sverige gäller som regel överpriser. Pinsamt att ta del av campingplatsernas giriga åsikt. Lär och ta del av gästfrihet och service från Europa i stället.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.