Bild
Nästa artikel
Gunnebo slott nominerat till Helgopriset 2018

Gunnebo slott nominerat till Helgopriset 2018

NYHETER

Gunnebo slott är ett mycket besöksvärt slott och nu kanske ännu mer uppmärksammat än tidigare efter det att det nominerats till Helgopriset 2018.

Statens fastighetsverk har nominerat restaureringen av Gunnebo slotts exteriör till Helgopriset 2018. Gunnebo slott är en av fem finalister i Sveriges största arkitekturpris tillsammans med bland andra Nationalmuseum och Göteborgs rådhus. Vinnaren avslöjas under en ceremoni på Moderna Museet i Stockholm 15 november.

För Statens fastighetsverk som i sitt uppdrag bland annat har att förvalta och utveckla värdefulla kulturmiljöer är Helgopriset ett viktigt pris eftersom det uppmärksammar den svenska byggnadskonstens utveckling. Priset sätter ljus på skickliga arkitektoniska lösningar som på ett subtilt sätt väver samman historia med nutid, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Priset, som är Sveriges finaste pris i restaurering, delas ut vart femte år av Statens fastighetsverk och är uppkallat efter arkitekten Helgo Zettervall. Priset ges till ”bästa restaurering, komplettering, ombyggnad eller tillbyggnad av ett äldre byggnadsverk” och delas i år ut för sjätte gången. Juryns ordförande och kulturarvsspecialisten Anders Bodin beskriver Helgopriset så här

– Utöver att vara funktionellt och fullt utvecklat ska verket också öppna en dialog till vårt historiska arv, vilket gör Helgopriset till något extra. Detta är arkitekturens ”Master class”.

Det är byggherrens och arkitektens gemensamma insats som uppmärksammas och som har lett till nomineringen. Juryns motivering lyder:

- Efter en svårförklarad vatteninträngning har slottets alla fasader rekonstruerats till det ursprungliga. Ett exemplariskt genomfört forskningsarbete har föregått alla beslut. Studier av originalritningar, skisser och samtida teckningar. Noggranna analyser av kvarvarande originaldelar. Undersökningar av samtida byggnader i Frankrike. Kemiskt-tekniska analyser av färgfragment. Dessutom har, inte minst, arbetet gjorts i nära samarbete med skickliga timmermän, snickare och målare för praktiska utförandefrågor. Hela processen och dess ledning har varit öppen med en serie väl dokumenterade kunskapsseminarier med deltagare av de mest meriterade forskarna.
Vad gäller forskningsinsatser, pedagogik, hantverk och resultat är arbetet ett föredöme för svensk byggnadsvård. Nu möter oss Gunnebo slott med den precision och den kulör på det sätt det en gång gjorde.


Arbetet med restaureringen har letts av slottsarkitekt Stefan Günther. 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.