Nästa artikel
Hälsa dom därhemma...
Spanien

Hälsa dom därhemma...

Publicerad 25 november 2012 (uppdaterad 25 november 2012)
Det blir allt vanligare att svenska pensionärer övervintrar på spanska campingar. Här är ett bildspel från Benidom och Santa Pola. Missa inte nästa nummer av Husbil & Husvagn där de berättar om sin vardag och ger tips till andra som drömmer om samma sak.

Det blir allt populärare för svenska pensionärer att tillbringa vintern utomlands i husbil eller husvagn. Vi har besökt campingarna Villasol och La Tarreta i Benidorm samt Camping Bahia i Santa Pola. På dessa orter finns många campingar där hundratals pensionärer "går i ide" efter att ha lämnat Sverige i september. Inte förrän i april återvänder de flesta hem igen.

Två av dem är Titti och Nisse Kemter från Flen som tillbringat sina senaste sju vintrar på Camping Bahia.
- Mitt tips är att åka ner och prova det här livet. Kanske åka runt lite för att hitta en camping att trivas på. Här på Bahia är det nära till stadskärnan och på lördagar är det marknad med massor av färsk frukt och grönt, säger Titti.
Många av de vi träffar tycker att det är viktigt med närheten till centrumservice vilket det är i både Santa Pola och Benidorm. Cykelmöjligheter, bussförbindelser och promenadvägar är också värdefulla samt möjligheten till andra utflykter.
- Hemma i Sverige bor vi i sommarstugan så egentligen har vi sommarliv året runt, säger Titti.
Hon nämner även resan till och från Spanien som en höjdpunkt att se fram emot. Ett av parets delmål i september och april är att stanna till två dagar i tyska Kassels termalbad.

Många av övervintrarna är med i husbils- och husvagnsklubbar och denna kväll ska Titti och Nisse besöka Husbilsklubbens grillkväll på Camping Bahia. De 50 platserna blev fullbokade flera veckor tidigare vilket säger en del om mängden svenskar bland Bahias 459 platser.
Boule och bingo är andra populära sysselsättningar och ingen vi träffar tycks finna svårigheter med att få tiden att gå.
- De där hemma undrar vad vi gör på dagarna. Jag läser mycket och håller på med handarbeten. Marknaden på lördagar måste också besökas och sen vill man ju hinna se svensk tv och äta gott. Ja du hör, vi är så stressade att vi håller på att gå in i väggen, skrattar Elin Dahqvist från Sundsvall.

Hus och lägenheter är väl billiga i Spanien nu, har ni tänkt på det alternativet någon gång?
- Nej i vanliga bostäder sitter folk med dörrarna stängda. Vi hörde om en dam som fått en lägenhet av sin son, hon gick ofta till campingen för att träffa folk, säger Elin som tillbringat vintrarna i Santa Pola sedan 2004.
Många nämner också den fina sjukvården i trakten och Benidorm ska ha EU:s bästa sjukvård enligt vissa media. Det tycks inte gå någon större nöd på solkustens campingpensionärer med andra ord.
- Ofta frågar vi oss om man verkligen får ha det så här bra. Jag brukar nypa mig i armen ibland. säger Elin Dahlqvist.

Medverkande i bildspel som du hittar ovan är:
(Benidorm)
Curt och Marie Östberg, Stockholm
Bernard och Irene Görlich, Kinna
Benny och Bitte Larsson, Göteborg
Bjarne Bakken, Norge
Ove och Gunilla Uhrman, Vejbystrand
Annica och Björn Ståhl, Haninge
Kurt och Marianne Lindfors, Piteå
Kent Andersson och Agnetha Winzenburg, Flen
Gunnar och Unni Braathen, Bengtsford
Göran och Bitte Axbom, Helsingborg

(Santa Pola)
Elin och Lars Dahlqvist, Sundsvall
Titti och Nisse Kemter, Flen
Elisabeth Lundgren och Lennars Nordlander, Norrköping
Lizzy och Ove Sällström, Oxelösund
Carina Larsson och Björn Eriksson, Norrköping

Läs hela reportaget i nummer 1.13 av Husbil & Husvagn, ute den 20 december.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.