Bild
Nästa artikel
Halverad tid att hitta ledig parkeringsplats

Halverad tid att hitta ledig parkeringsplats

NYHETER

En genomsnittlig bilist ägnar över 2 500 timmar av sitt liv på att leta efter en ledig parkeringsplats. Snart lanserar svenska EasyPark en ny tjänst som ska halvera tiden att hitta en ledig parkeringsplats i Västerås.

Tack vare svensk teknik från Europas största parkeringsapp, EasyPark, finns det hopp för frustrerade förare. Bolaget har under tio år investerat 100 miljoner kronor i forskning och utveckling för att utveckla den första verkligt prediktiva parkeringstekniken.

Tjänsten Find & Pay, som lanseras snart, använder stora mängder data, prediktiv analys och maskininlärning för att minska den tid det tar att hitta parkering med upp till 50 procent. Snabbare väg till en ledig parkeringsplats minskar inte bara trängsel och utsläpp, utan även en hel del frustration för bilisterna.

Till skillnad från dyra sensorbaserade teknologier kombinerar Find & Pay stora mängder parkeringsdata med delad data från användare och uppkopplade enheter för att sedan räkna ut var det finns lediga parkeringsplatser.

På så sätt skapas en detaljerad karta som visar sannolikheten för hur parkeringsläget ser ut timme för timme ner på kvartersnivå. Med hjälp av datan guidar Find & Pay bilisten till sin slutdestination via de gator med högst sannolikhet för lediga parkeringsplatser. Tjänsten gör samtidigt en avvägning mellan hur mycket tid bilisten får spendera i bilen kontra gångavstånd mellan parkering och slutdestinationen.

Find & Pay ger detaljerade köranvisningar längs vägen och efter ankomsten kan bilisten lätt hantera sin parkering på distans (starta, stoppa, förlänga, betala), vilket leder till en enkel och smidig upplevelse.

– Vårt teknikteam har arbetat intensivt i över ett decennium för att lösa en av bilismens tuffaste utmaningarna; hur man snabbt hittar en ledig parkering i våra alltmer trafikerade städer. Dagens navigeringssystem tar dig till din destination, men faller platt när du behöver hitta någonstans att parkera, säger Johan Birgersson, koncernchef för Easypark Group och fortsätter Vi är oerhört glada över att nu kunna börja ta tekniken till marknaden för att visa den djupgående inverkan tjänsten kommer att ha för både för bilistens upplevelse och som en viktig del i att lösa utmaningar med trafikstockningar och föroreningar i städerna. Denna teknik har potential att minska utsläppen i städerna med hundratusentals ton, säger Birgersson.


Find & Pay beta-testas nu med hjälp av 500 personer i 31 olika städer för att validera och ytterligare öka noggrannheten i funktionaliteten. Systemets självlärande algoritmer kommer fortsätta att förbättras under tiden, dels genom datainlärning och dels genom användarnas återkoppling.

Find & Pay kommer att lanseras i Stockholm i september, sedan väntar utrullning i mer än 30 europeiska storstäder, däribland Västerås, Uppsala och Malmö innan årsskiftet.

Trots att den europeiska parkeringsbranschen omsätter 26 miljarder euro och sysselsätter 569 000 personer har banbrytande innovationer varit få, om man jämför med närliggande branschen som navigation och transport. Find & Pay är ett viktigt steg i en ny innovativ tid för parkeringsbranschen.

– Vi löser de två största behov som bilister har enligt oberoende undersökningar; att snabbt hitta en parkeringsplats nära sin slutdestination samt att på distans hantera och betala för sin parkering. Detta är dock bara det första steget; vårt innovationsteam kommer att fortsätta utveckla integrerade parkeringslösningar tillsammans med fordonsindustrin, avslutar Birgersson.

Se en film om hur tjänsten fungerar här

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.