Bild
Nästa artikel
Han har gjort det med traktor och husvagn

Han har gjort det med traktor och husvagn

NYHETER

Minns ni Åke Larsson, han med veterantraktorn och en ombyggd husvagn som tvingades vända förra året på sin väg mot Nordkap? Nu har han tagit sig alla 700 milen från Skåne och tillbaka!

Det är Lantbrukets affärstidning som skrivit om den unika bedriften att 70-åriga Åke Larsson från Perstorp i år lyckades att ta sig hela sträckan, i 20 km/t! Detta med en Volvo BM 35 från 1954 som dragfordon och en omgjord Cabby-husvagn från 1989 efter. I slutet av juni var han sex mil norr om Alta i Nordnorge.

– Det var en fantastisk resa, säger han till ATL tre månader senare och fortsätter, Så storslaget. Och alla dessa människor. Jag startade den 3 juni från Perstorp i Skåne och var tillbaka första veckan i augusti. Under 60 dagar åkte jag upp till Nordkap och Kirkenes och hem igen. En resa på drygt 700 mil. Det blir ju inte mörkt däruppe så jag kunde ju köra till tio på kvällarna. Nu är jag pensionär och har all tid i välden för att åka ut på äventyr. Och eftersom jag är intresserad av veterantraktorer är det klart att det är traktorn jag väljer. Det är inte första resan. Jag har kört i minus 38 grader till Jokkmokks marknad, och jag har kört runt Sverige, men så här långt ut har jag inte varit förut.

Förra årets kalla sommar var det annorlunda och till SVT sa han då efter det han tvingades ge upp i Östersund efter att ha hamnat i en storm som han beskrev hotade att välta ekipaget

– Jag fick ont i rygg, höft och ja överallt, säger Åke Larsson och fortsätter De hade inte hunnit göra iordning vägarna efter vintern så det var som att köra på en skogsväg. Men det är sånt man inte vet när man kör härifrån. Jag är väldigt besviken på kroppen och mig själv. Men man får ju tänka lite, en är ju inte 25 längre.


Dragfordonet kan inte sägas erbjuda någon högre komfort. Sitsen är av stål och något skydd mot vädrets makter finns inte. Åke sitter utomhus, regnar det så blir han blöt men kan förstås krypa in i värmen i husvagnen.

Att säga att det är en bedrift är ett understatement. Förra året skrev vi att Åke Larsson mestadels övernattade ute i skogarna eftersom han inte får vara ifred på campingarna.

– Folk ska prata hela nätterna och så får man ingen sömn och man blir ju väldigt trött av den friska luften när man kör, säger Åke Larsson till SVT och ger bildragna husvagscampare en känga Alla som kommer åkande med bilar och husvagn kommer ju som flygande tåget och kör i 110 eller 120 fast det är 90 väg. De struntar i själva sträckan. Men jag vill se hela vägen.

Nu har han sett hela vägen och hört fåglarna sjunga under resans gång, upplevt naturen i makligt tempo på ett sätt som få, om ens någon, annan!

Här kan du läsa ATL:s artikel!

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.