Nästa artikel
Hur är dina kunskaper om vinterkörning?
NYHETER

Hur är dina kunskaper om vinterkörning?

Publicerad 2 december 2020 (uppdaterad 2 december 2020)
När ska man byta till vinterdäck? Vilket är rätt lufttryck i däcken? Och är det okej att köra runt med snö på taket? I en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8 visar resultaten att svenskarnas syn på vad de tror sig veta och vad de faktiskt har kunskap om skiljer sig en del.

Enligt OKQ8:s undersökning svarar en övervägande majoritet, 94 procent, av svenska bilägare att de är säkra på vad som gäller för vinterdäck. Men resultatet från undersökningen visar samtidigt att detta inte är hela sanningen. I en uppföljande fråga, När är du eller tror du att du är skyldig att enligt lag använda vinterdäck på en personbil?, var det endast 45 procent som kunde ange det rätta svaret, nämligen att vinterdäcken måste vara på från 1 december till 31 mars vid vinterväglag. 41 procent uppger samma datum men oavsett väglag.

Bäst koll har bilförarna i Malmö- och Göteborgsområdet, där 60 respektive 56 procent hade koll både på sin egen kunskap och på faktiska fakta. Sämst uppfattning om när lagen om vinterdäckskrav börjar gälla hade bilisterna i norra Sverige och norra Mellansverige där endast 35 procent respektive 33 procent hade koll på vad som faktiskt gäller.

– Det är tydligt att det är skillnad på den allmänna uppfattningen om när vinterdäck behövs och när lagen säger att de måste på. På OKQ8 jobbar vi aktivt med att informera medlemmar och kunder om gällande datum och vi kan också hjälpa till med monteringen av däcken på våra stationer med verkstäder när det är dags – oavsett om snön har kommit eller inte, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

Krav på vinterdäck gäller både friktionsdäck och dubbdäck. Däremot är det endast tillåtet med dubbdäck från och med 1 oktober till och med 15 april. Friktionsdäck är tillåtet året runt.

En annan sak många bilägare glömmer är att kontrollera däcktrycket. Hälften, 47 procent, av svenska bilägare svarar att de inte kontrollerar däcktrycket regelbundet under vintersäsongen. Detta trots att hela 94 procent säger sig vara medvetna om att däcktrycket påverkar bränsleförbrukningen och hur bilen beter sig på vägen. Bäst koll har man i Stockholmsområdet, där 51 procent regelbundet kollar trycket i däcken på sin bil.

– Rätt lufttryck kan rädda både din plånbok och ditt liv. Utöver att spara pengar så är det även betydligt säkrare med rätt tryck. Däcken skadas och tappar sina köregenskaper med för lågt däcktryck, vilket i sin tur påtagligt ökar risken för olyckor, säger Karin Hellgren på OKQ8.

Vintern kan förstås även ställa till det på andra sätt. Den bilist som exempelvis inte borstar bort snön från tak och lyktor eller skrapar rutorna ordentligt rena riskerar inte enbart att råka ut för en olycka utan även bötfällas för vårdslöshet i trafik. Även om resultatet indikerar att isskrapan och snöborsten är bland de populäraste prylarna bland svenska bilägare att vinterrusta med, visar undersökningen att tre av tio, 30 procent, saknar isskrapa och nära fyra av tio, 38 procent, saknar snöborste. Likaså här skiljer det sig åt en del i landet.

I norra Sverige svarade runt åtta av tio att man hade isskrapa, 83 procent, tillgänglig och nästan lika många förvarade en snöborste, 77 procent, i bilen vintertid. I Malmöområdet var man allra sämst på vinterutrustningen isskrapa och snöborste. 41 procent saknar en isskrapa och inte ens hälften, 42 proceny, har en snöborste i bilen vintertid.

– Undersökningen visar att behoven är delvis kopplade till väderförhållandena där du bor. Det är mer naturligt för en norrlänning att exempelvis förvara snöskyffel i bilen under vintersäsong, medan det för en skåning förefaller mer logiskt att ha en reflexväst tillgänglig. Men att vinterrusta handlar i grunden om att ta höjd för olika problem som kan uppstå, oavsett var man är bosatt i vårt avlånga land, avslutar Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

Här är svenska bilägares favoritprylar i vinter*

  1. Isskrapa .......................................................... 70%

  2. Snöborste ...................................................... 62%

  3. Spolarvätska .................................................. 35%

  4. Snöskyffel ...................................................... 34%

  5. Reflexväst ...................................................... 29%

  6. Förbandsväska .............................................. 21%

  7. Startkablar ..................................................... 21%

  8. Ficklampa ...................................................... 21%

  9. Filt .................................................................. 21%

  10. Bogserlina .....................................................19%

  11. Låsolja ...........................................................13%

  12. Mobilladdare/Powerbank ...............................11%

  13. Extra uppsättning varma kläder ....................8%

  14. Silikonspray ...................................................5%

  15. En påse grus, singel eller sand .....................5%

  16. Något ätbart ..................................................4%

  17. Bärbart startbatteri ........................................1%

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.