Bild
Nästa artikel
Husvagn får väga mer än bilens tjänstevikt

Husvagn får väga mer än bilens tjänstevikt

Nyheter

Nya regler gör det möjligt att dra tyngre ekipage.

Tidigare har vi skrivit om hur du från och med i januari kan få utökad B-behörighet. Efter ett godkänt förarprov kan du med den utökade B-behörgheten få dra tyngre släp eller husvagnar, om inte bilens tekniska begränsningar sätter stopp för det förstås. Förutom det så kommer även kravet på att släpfordonets totalvikt inte får överstiga dragfordonets tjänstevikt att försvinna. Den tågvikt som gäller för den utökade behörigheten är alltså 4250 kilo. 

Transportstyrelsen planerar att ordna en webbtjänst där fordonsägare enkelt och snabbt kan få reda på vad som gäller för en fordonskombination genom att knappa in registreringsnumret på släpen och dragbilen. Då kan man direkt få besked om en fordonskombination är tillåten och vilken körkortsbehörighet som krävs.

Läs mer om de nya körkortsreglerna för bil (B-behörigheter).

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
o.stenlund
2012-09-08 14:37

Det står fel i inledningen av artikeln (att man får dra 4,5 ton med utökad B). Utökad B innebär att körkortet medger att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg till skillnad mot ett körkort med enbart B, där sammanlagda totalvikter (bil + släp) får vara högst 3 500 kg. Man kan alltså inte dra 4,5 ton.

#2
Mikael Galver
2012-09-09 00:25

Tack för det påpekandet o.stenlund. Nu har vi korrigerat det.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.