Bild
Nästa artikel
Hymer Group utsatta för stor svindel?

Hymer Group utsatta för stor svindel?

NYHETER

Erwin Hymer Groups dotterbolag Roadtrek misstänks vara inblandat i en härva med falska fakturor och svarta pengar. Misstankarna har fått medarbetare avstängda och den påstådda svindeln rör ett belopp på hundra miljoner US-dollar.

Nyligen gjordes en storaffär i fritidsfordonsbranschen när det familjeägda företaget Erwin Hymer Group, EHG, såldes till Thor industries, ett överlåtande som både var väntat och uppseendevckande.

EHG hade under en längre period sökt en lösning för att få in mer kapital för att utveckla verksamheten vidare och det ryktades om olika typer av lösningar. I september 2018 nåddes en överenskommelse med den amerikanska tillverkaren av fritidsfordon, Thor Industries, där de köpte EHG inklusive skulder för 2,1 miljarder euro vilket du kan läsa mer om i vår då publicerade artikel. Dittills hade familjen Hymer mestadels drivit företaget som ett familjeföretag. Affären kom att skapa världens största tillverkare av fritidsfordon med en ledande position i såväl USA som Europa. 

Nu ryktas det återigen, men den här gången gäller det att bolaget Roadtrek som ingår i affären, ska ha utfärdat 1 700 falska fakturor. Det har uppdagats att fakturorna från Roadtrek är utställda på fordon som inte ska ha tillverkats då dessa fakturor identifierar fordon med hjälp av chassinumer som inte borde finnas. EHG har gått ut med ett pressmeddelande som dock inte innehåller alla uppgifter som nu florerar i media.

Uppgifterna finns i en rad media men det bör understrykas att det ännu inte är fastställt om anklagelserna är riktiga. Fakturorna på sammantaget över hundra miljoner USD påstås ha betalats ut till bankkonton tillhörande höga tjänstemän eller familjemedlemmar som inte ingår i bolaget och svindeln berör bolaget Erwin Hymer North America, EHG NA.


Under tiden som anklagelserna undersöks av myndigheterna i USA har flera ledande personer i EHG NA blivit omedelbart entledigade från sina tjänster. Enligt RV Industry News är de avstängda CEO Jim Hammill, finanschefen Mark Weigel och Chief Operating Officer Howard Stratton. Verksamheten i övrigt berörs dock inte.

Affären som bolagen ingått ska enligt detta slutföras innan Thor industries tredje affärskvartal 2018/2019, vilket slutar den 30 april. Nu diskuteras dock hur den uppkomna situationen kommer att påverka genomförandet och förhandlingar sägs pågå om att lyfta ur de amerkanska verksamheterna och att därmed köpesumman ska reduceras. Det görs även i media gällande att hela affären kan komma att omprövas.

Källa: Reisemobil international

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.