Bild
Nästa artikel
Idag är en riktig jubileumsdag
Idag är en riktig jubileumsdag

Idag är en riktig jubileumsdag

NYHETER

Två ikoniska husvagnsfabrikat firar jubileum i år och dessutom hålls deras träffar just denna helg. För SMV gäller Örebro och för Boler är det Winnipeg. SMV föddes 1948 och Boler 1968 men båda är ikoniska och har en hängiven ägarskara.

Vissa saker blir till ikoner, det är inte lätt att i förväg förutse vad som styr att det blir så. När det gäller den Kanadensiska husvagnen Boler kanske det var för att den var så söt. Eller bara så enkelt att den kom rätt i tiden när vanligt folk började köpa bilar. Kanske för att den byggdes i glasfiber, ett på sextiotalet relativt nytt material. Oavsett orsak så blev Boler en succé och nu är det dags för jubileum. Ett jubileum förknippat med nostalgi. Här samsas pietetsfullt renoverade exemplar med sådana som ägarna gjort till sina egna drömhem, långt från den ursprungliga tanken på ett billigt, enkelt och praktiskt sätt att campa.

1968 kom den första och nu i helgen är det dags för femtioårsfest i Winnipeg. Självklart ska festen hållas i just den staden eftersom det var där den folkkära husvagnen föddes.

SMV var tjugo år tidigare, under den period då ingen visste vad en husvagn var, bostadsvagn hette det då. Det har kanske de flesta glömt eller aldrig hört men det lär nog vara få som inte känner igen en klassisk SMV och detta oavsett om den tillfrågade har en husvagn eller inte. Den klassiska formen som gav upphov till smeknamnet "ägget" fick sina utåtbuktande sidor 1952 och SMV behöll denna lösning fram till 1978. Dessutom kallades den inte husvagn från början, den marknadsfördes som bostadsvagn. Här kan du läsa mer om SMV:s historia i en tidigare artikel och klickar du på bilden ovan så ser du ett klassiskt "ägg".


Självklart har även SMV sin hängivna skara som sköter om sina bostadsvagnar på bästa möjliga sätt. Dessa ikoniska vagnar är inte sällan i perfekt skick och drar till sig lystna blickar på campingar och vägar. Man kan riktigt se hur minnena snurrar runt i betraktarnas huvuden för väldigt många har upplevt dessa vagnar för årtionden sedan.

Vi på Husbil & Husvagn önskar båda fabrikatens ägarskaror varsinn riktigt trevligt jubileumsträff! 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.