Bild
Nästa artikel
Jaguar Land Rover vill skapa grön våg

Jaguar Land Rover vill skapa grön våg

NYHETER

Slipp stanna vid rödljus med nya teknologin.

Första trafikljuset i världen installerades för 150 år sedan utanför brittiska parlamentet i London. Sedan dess har bilister runt hela jorden spenderat miljarder timmar med att vänta på att rött ska slå om till grönt. Uppskattningsvis en femtedel av din körtid tillbringas stillastående vid ett trafikljus.

Jaguar Land Rover vill skapa grön våg

Men nu håller Jaguar Land Rover på att testa en metod för att bilisterna slippa stanna. Istället kommunicerar bilen med trafikljusen via så kallad V2X-teknologi och får då information om vilken hastighet som bör hållas för att träffa omslaget till grönt ljus när bilen kommer fram till trafikljuset.

Biltillverkaren kallar sitt system för GLOSA (Green Light Optimal Speed Advisory) och målet är att skapa stadstrafik med färre bilköer lägre luftföroreningar och minska stressen hos bilförarna. Innovationen testas för närvarande på en Jaguar F-Pace.

Artikeln ursprunglig publicerad på Vi Bilägare hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.