Bild
Nästa artikel
Juli blev en ovanligt trafiksäker månad

Juli blev en ovanligt trafiksäker månad

NYHETER

Efter ett dystert 2018 och början på 2019 kommer nu glädjande siffror för antalet omkomna i juli 2019. Antalet omkomna är det lägsta i modern tid enligt Transportstyrelsen.

Under juli 2019 omkom 22 personer och skadades 1 265 personer i vägtrafiken (171 svårt skadade och 1 094 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen fram till den 15 augusti 2019. Det är hälften så många omkomna jämfört med motsvarande månad 2018.

Nio av de omkomna personerna hade färdats i personbil, 9 på motorcykel, två i lätt lastbil, och två var övriga trafikanter. Fyra bilister och fyra motorcyklister omkom i singelolyckor, medan fyra bilister och två motorcyklister omkom i mötesolyckor.

– Sommarmånaderna brukar vara de månader då flest dödsolyckor inträffar, men i år är antalet för juni och juli det lägsta i modern tid. Den största minskningen i juli månad jämfört med samma månad tidigare år är bland personbilister. Vi ser också att antalet omkomna totalt för de sju första månaderna i år (januari-juli) är lägre än vad det varit i genomsnitt under de senaste fem åren, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnväg på Transportstyrelsen.

Medelantalet omkomna i juli månad, under de föregående fem åren 2014-2018, är 33 personer.

Under de senaste 12 månaderna (augusti 2018 - juli 2019) har 285 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående 12 månaderna (augusti 2017 - juli 2018) omkom 284 personer. Jämför man med ett 5-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna ökat med 6 procent.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller under sidorna polisrapporterad olycksstatistik.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.