Bild
Nästa artikel

Kanske ett hjärta på registreringsskylten

Nyheter

Vid årsskiftet fick vi nya registreringsskyltar men om några år får Sverige nya registreringsnummer. Antalet kombinationer räcker helt enkelt inte längre till.

Om 5-10 år räcker inte längre det nuvarande systemet för registreringsnummer till eftersom den svenska fordonsparken stadigt ökar i omfattning. I dagsläget finns cirka 9,5 miljoner fordon registrerade i vägtrafikregistret. Transportstyrelsen har därför påbörjat ett arbete med att hitta en lösning för att utöka antalet tillgängliga registreringsnummer. Ett förslag till lösning beräknas kunna presenteras under första halvåret 2014.

Vill du ha en personlig skylt så hittar du reglerna för dessa här. Men kombinationerna som tidningen Metro satt ihop på bilden fungerar tyvärr inte, Transportstyrelsen har redan avslagit dessa.

I Transportstyrelsens pressmeddelande skrev man dessutom om denna solskenshistoria
 

Den 24 februari kom det in ett brev till Transportstyrelsen från klass 3c på Hedeskolan i Kungsbacka. Klassen hade läst att det snart skulle bli brist på registreringsnummer och beslöt sig för att fundera ut ett antal egna förslag på lösningar.

Klassen skrev:

Till exempel kom vi på att ni kunde ha

  • fyra bokstäver och två siffror
  • ni kan också ha fotografi på den som äger bilen
  • man kan ha färger
  • man kan ha djur.

Dessutom fick Transportstyrelsen ta del av 18 olika förslag på registreringsskyltar som klassen hade ritat. Det kunde snabbt konstateras att skyltarna helt klart hade ritats av personer som tänkte "outside the box", med registreringsnummer som innehöll både hjärtan och smiley-gubbar.


– Jag blev mycket glad för brevet från 3c och deras förslag på registreringsskyltar. Den kreativitet barnen visar upp är behjärtansvärd och jag tycker också det visar på att våra registreringsskyltar engagerar, säger Anders Larsson, direktör för transportregisteravdelningen på Transportstyrelsen. Extra roligt var det att ett av deras förslag faktiskt är ett uppslag vi utreder som tänkbart alternativ i ett framtida nummersystem, det med fyra bokstäver och två siffror.

Anders Larsson har skrivit ett personligt brevsvar till klassen och tackar där för deras skyltförslag.

– Vi tyckte de (skyltarna) var så pass fina att vi gjorde en tavla av dem som nu sitter på vårt kontor här i Örebro. Jag skickar med en bild så ni själva kan se.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.