Bild
Nästa artikel

Dags att kolla strålkastarna

TRAFIK

Många som normalt kör med husvagn har dålig koll på hur strålkastarna är inställda. Nu när höstmörkret faller finns all anledning att kolla upp det.

Flera miljoner bilar kör varje dag runt på mörka vägar. Ett av de största problemen med att vi ser dåligt i mörker är att djupseendet försämras. Samtidigt minskar också förmågan att uppfatta kontraster så pass mycket att en del föremål utanför strålkastarljuset nästan är omöjliga att se.

Rapporter från besiktningsföretag visar varje år att många bilar får anmärkningar mot och till och med underkänns p.g.a. felinställda strålkastarljus och positionsljus. Om strålkastarljuset är felinställt med en grad nedåt förkortas synfältet med hela 30 meter. Små justeringar kan i det fallet vara avgörande för om en bilist hinner upptäcka en fara i tid eller inte. Enligt bilprovningens rapport från 2011 blev så mycket som var femte bil underkänd på grund av att ett eller fler positionsljus inte fungerade. En del lampor, som skyltbelysningen, betyder inte så mycket för säkerheten medan en del kan vara direkt livshotande. Enögda bilar, med endast en fungerande strålkastare, kan innebära en stor fara liksom felinställda lampor som kan blända mötande trafik. En lampa som är felinställd uppåt med bara en grad, bländar mötande bilar upp till 20 gånger så mycket som en korrekt inställd lampa. "Det är miljoner bilar på vägarna i rusningstrafik varav en stor del av dem har fel på lamporna, det är en farlig cocktail. Speciellt nu under vintertiden när det både är mörkt när vi ska till och från jobbet. Därför är det viktigt att man kontrollerar billyktorna om man använder bilen dagligen nu på vintern, säger marknadschef Giovanni Fucá på autobutler.se.   Källa: autobutler.se
Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.