Bild
Nästa artikel
Krav på vinterdäck från december

Krav på vinterdäck från december

NYHETER

Den första december börjar kravet på vinterdäck på vägar med vinterväglag att gälla. Med vinterdäck menas antingen dubbade däck eller odubbade friktionsdäck som är gjorda för vinterkörning.

Nu är det dags att påminna om att det under perioden 1 december till 31 mars är krav på att personbilar, husbilar under 3,5 ton, lätta lastbilar, lätta bussar och släpfordon som är kopplade till dessa fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning.

När det gäller husbilar är det olika krav beroende på om de väger över eller under 3,5 ton. Enkelt sagt, för tung husbil krävs fem millimeters mönsterdjup och för de under gäller tre millimeter. Då de flesta tunga husbilar är framhjulsdrivna ska de även ha vinterdäck på bakhjulen men är de bakhjulsdrivna räcker det med att de har det i bak, men det inte att rekommendera och en lagändring är på gång. Finns ett släp kopplat till ett fordon med en totalvikt över 3,5 ton finns inget krav på vinterdäck för släpfordonet.

Med vinterdäck menas antingen dubbade däck eller odubbade friktionsdäck som är gjorda för vinterkörning och vinterdäckskraven gäller både svenska och utländska bilar. Däcken ska vara märkta med M+S (M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow). Dubbdäck är tillåtet mellan 1 oktober och 15 april.

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
ErlandBergfors
2018-12-01 14:30

Hej H&H!
Det är nog lite fel här:
M+S (M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow) betyder inte alls att det är godkända vinterdäck i Sverige.
Det skall finnas en alptopp med en snöstjärna i för att vara godkänt.
Det kan finnas m+s däck som är godkända av transportstyrelsen, men då måste de finnas med i deras lista.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.