Bild
Nästa artikel
Kriminologer och bilister oense om straff

Kriminologer och bilister oense om straff

NYHETER

Leder hårdare straff till färre trafikbrott? ABS Wheels senaste undersökning visar att bilister och beslutsfattare inte alls är överens om att så är fallet. Så vem har rätt?

Är det hårdare straff eller ökad risk för upptäckt som leder till minskat antal trafikbrott? Frågan kan anses semantisk då förstås båda har effekt på trafikmoralen, är böterna för ett trafikbrott avskräckande höga tänker sig nog många för en extra gång likväl som om upptäcksrisken vore drastiskt högre. ABS Wheels ställde i varje fall frågan "om hårdare straff leder till mindre trafikbrott" och då visade det sig enligt ABS Wheels sammanställning att skillnaderna mellan kriminologernas och bilisternas uppfattning skiljer sig åt.

Frågan är dock väldigt intressant eftersom trafikpolisen har reducerats betydligt under senare år och ersatts av automatiserad övervakning av den typ som fartkameror representerar. Till skillnad från en del andra länder använder sig inte svenska myndigheter av medelhastighetsmätning mellan flera fartkameror. Detta koncept finns dock i exempelvis Norge vilket gör det svårare att minska hastigheten vid kameran för att sedan köra i otillåten hastighet till nästa mättillfälle.

Undersökning visar att hela 48 av de 50 tillfrågade kriminologerna anser att trafikbrotten inte minskar med hårdare straff men när fälgtillverkaren ställer samma fråga till sina privatkunder svarar 64 procent att hårdare straff minskar trafikbrotten.

– Intressant och spännande att se datan på hur experter svarar kontra vanliga bilister som mig själv. Detta visar egentligen att det råder någon form av okunskap därute någonstans säger Andie Lahdo, ABS Wheels VD


Så här svarade några av experterna

– Osäkert. Möjligen men inte säkert. Troligen marginellt. Däremot med flera poliser på vägarna, d.v.s. högre upptäcktsrisk gör det garanterat, säger Jerzy Sarnecki, Forskare & professor i kriminologi.

– Forskningen är rätt entydig där. Finns inget kausalt samband mellan hårda straff och minskad brottslighet. Har dock kunnat se att en högre risk att åka fast har en avskräckande effekt. Därför människor sällan begår brott direkt inför polis t.ex. Mer polis på trafiken minskar brotten, säger Aurora Pirraku Eriksson, Kriminolog & Beteendevetare

– Generellt och lite förenklat skulle jag säga att hårdare straff i sig inte leder till mer än en kortsiktig minskning, säger Marika Johansson, Kriminolog på Stiftelsen tryggare Sverige.

– Avskräckande-syftet skulle ha bättre effekt med fler, synliga poliser i trafiken, säger Therese Ohlén, Master i kriminologi, Stockholms universitet

Bra att veta:

Syftet med undersökningen är för att upplysa politiker. Det pratas ofta om hårdare straff men leder det verkligen till mindre trafikbrottslighet? 

Enligt undersökningen är det fler poliser och polisiär närvaro som behövs för att minska trafikbrotten.

Bland de tillfrågade fanns bland annat kriminologerna Pantea Tavaloki, Linda Boström, Olivia Lindqvist med flera. ABS Wheels tillfrågade 50 kriminologer. 

Undersökningen gjordes via telefonsamtal, sms och mail.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.