Bild
Nästa artikel
Läget är allvarligt - ge blod

Läget är allvarligt - ge blod

NYHETER

Allt färre ger blod varje år. Nu måste trenden vändas för att det alltid ska finnas blod till de som behöver i den svenska sjukvården. Under våren 2018 har det varit brist på blod i många landsting.

Två procent, 213 376 personer, av de som bor i Sverige gav blod 2017 men förmodligen vill alla få blod vid behov. Idag på Internationella blodgivardagen (World Blood Donor Day), som WHO arrangerar, är det tänkvärda temat ”Be there for someone else. Give Blood. Share life”.

- Läget är allvarligt, nu måste vi vända trenden. Förändringar i omvärlden och i beteenden gör att fler blodgivare behövs. Efter långresor, tatueringar, byte av sexpartner med mera måste man göra uppehåll i blodgivningen. Influensor slår ut stora grupper under långa perioder. Därför behövs fler blodgivare att kalla in vid behov och för katastrofberedskap, säger Malin Joelsson, ordförande i GeBlod Kommunikation.

Omkring 100 000 personer fick blod under 2017 och cirka 1200 enheter blod transfunderas i Sverige varje dygn. Blodet används till kroniskt sjuka, cancervård, operationer, olyckor, förlossningar med mera. Utan blodgivning, där frivilliga blodgivare delar med sig av sitt blod, upphör stora delar av sjukvården att fungera. 

Sverige är självförsörjande på blod med knapp marginal. Det är WHOs rekommendation att varje land ska sköta sin egen blodförsörjning, för största möjliga blodsäkerhet och minimering av risk för smittspridning.

Glädjande är dock att antalet nyanmälda blodgivare ligger stabilt. Under 2017 registrerade sig 45 551 personer som nya blodgivare. Av de som nyanmäler sig brukar omkring 60 procent bli reella blodgivare, det vill säga ge sin första påse blod.

För att kunna bli blodgivare måste man ha fyllt 18 år och väga mer än 50 kilo. Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor. 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.